Vice-președinte BRD Sorin Popa este audiat la această oră la DIICOT

Fostul vice-președinte BRD Sorin Popa este audiat la această oră la DIICOT.

Va da explicații în fața procurorilor în dosarul creditelor frauduloase luate de la bancă.

Prejudiciul produs instituției financiare este estimat la peste 43 de milioane de euro.

Sorin Popa este considerat omul cheie în dosarul celor 17 credite luate în 2008 fără respectarea normelor legale, susțin procurorii. El este urmărit penal pentru abuz în serviciu şi complicitate la spălare de bani.

În luna mai, DIICOT a anunțat că în dosarul privind acordarea ilegală de credite a fost începută urmărirea penală pe numele a 30 de persoane.

La intrarea în sediul DIICOT, Sorin Popa a declarat că este nevinovat.

Sorin Popa a fost citat și pe 19 iunie, când mai multe persoane s-au prezentat la sediul instituției, unde au fost înștiințate că sunt urmărite penal în acestă cauză. Absența lui Popa a fost motivată de avocații acestuia – la acea dată fostul vicepreședinte al BRD se afla în Franța.

Potrivit anchetatorilor, la finalul anului 2007 la nivelul conducerii BRD a fost creat un grup infracțional cu scopul de a acorda împrumuturi cu încâlcarea normelor de creditare. În acest fel, prejudiciul cauzat BRD ajunge la 43,5 milioane de euro – prin credite obținute prin înșelăcuine.

Procurorii spun că au fost acordate 17 credite, garantate cu imobile supraevaluate. Remus Truică a fost principalul beneficiar al acestora. El a obținut 15 credite însumând 35 de milioane de euro. Banii au fost virați în conturi din Monaco, Elveția, Austria si Cipru.

Niciunul dintre credite nu a fost restituit fiind considerate neperformante.

În acelați dosar sunt cercetați Remus Truică, fostul senator Sorin-Roșca Stănescu și omul de afaceri Adrian Sârbu. Aceștia sunt acuzați de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune şi spălare de bani