Viața și opera lui Brâncuși – materie opțională la un liceu din Târgu-Jiu

Singura şcoală unde se studiază Constantin Brâncuşi este în Gorj, locul în care s-a născut, a trăit şi a lăsat singurele opere expuse în aer liber marele sculptor.

Un liceu din Târgu-Jiu a considerat necesar, după ce şi elevii şi-au dorit asta, să introducă în programa şcolară ore despre viaţa şi opera „titanului de la Hobiţa” aşa cum este numit Brâncuşi.

Pentru că este mai bine promovat peste hotare decât în România, Colegiul Naţional Tudor Vladimirescu din Târgu-Jiu a dorit să introducă în programa şcolară a liceului „ora Brâncuşi”.

Pe baza unor chestionare, elevii au fost întrebaţi dacă-şi doresc să studieze viaţa şi opera sculptorului ca opţional şi răspunsul a fost afirmativ. S-a vrut ca liceeni să-şi dorească ascest lucru pentru ca studiul să nu pară o povară.

În acest moment, materia se predă la două clase de filologie de către o profesoară de arte vizuale.

Elevii susţin că au vrut să cunoască mai multe despre Constantin Brâncuşi pentru că în România nu se cunosc foarte multe aspecte legate de viaţa lui.

Au fost puşi în situaţii în care să le explice turiştilor semnificaţia monumentelor de la Târgu-Jiu, Poarta Sărutului, Masa Tăcerii şi Coloana fără Sfârşit şi, să constate că cei din afara ţării cunosc mai bine opera lui Brâncuşi.

Inspectoratul Şcolar Gorj vrea ca de anul viitor elevii să fie întrebaţi dacă-şi doresc această materie pentru a fi predată în mai multe şcoli.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS

Articole Similare