Confidenţialitate

VERIFICAT DE EUROPA FM | Sunt toate bălțile din România închiriate de privați, cum spune Liviu Dragnea? – AUDIO

După anchetarea ministrului Sevil Shhaideh în dosarul „Insula Belina”, Liviu Dragnea încearcă să convingă publicul larg că închirierea de către Tel Drum a celor 323 de hectare de pe malul Dunării ar fi o banalitate.

„Dumneavoastră știți câte bălți sunt în România? Nici eu nu știu. Sunt sute sau mii. Toate sunt închiriate la firme private. Toate”, a răspuns președintele PSD la întrebările ziariștilor care voiau să afle dacă, atunci când a dat-o mai departe companiei Tel Drum fără licitație, Consiliul Județean Teleorman a respectat legea.

Europa FM a verificat cum stau lucrurile. Ce instituții au controlul asupra bălților în România, câte și mai ales cui sunt închiriate a căutat să afle Anca Simina.

Nu e o surpriză că președintele PSD – fost vicepremier – nu știe sigur câte bălți sunt în România.

Nici statul nu și-a numărat cu precizie în ultimii 30 de ani terenurile acoperite de apă. Multe apar în inventare ca bălți, dar, în realitate, sunt de ani buni terenuri agricole. Altele nu au nici măcar actele de cadastru actualizate.

Cert e că în România sunt împărțite, din anii 2000, între două instituții. Lacurile, ostroavele, râurile, Dunărea și terenurile din albiile lor sunt administrate de „Apele Române”, în timp ce fostele amenajări piscicole sunt la Autoritatea Națională pentru Pescuit și Acvacultură.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Din fostele terenuri ale piscicolelor, adică aproape 60.000 de hectare fără a lua  în calcul Delta Dunării, jumătate sunt în prezent abandonate în lipsa oricărei politici publice pentru acvacultură.

Restul sunt folosite mai ales pentru pescuitul sportiv din care concesionarii scot bani fără a vinde pește. Datele oficiale ale Autorității pentru Pescuit arată că doar 53% din suprafața bălților de pește este în acest moment concesionată. De aproape 10 ani nu s-au mai semnat contracte noi în lipsa unor reglementări clare în lege.

Din cele 220 de bălți închiriate, nu toate au ajuns la firme private. 12, care sunt și cele mai mari, au rămas la companiile în care statul este încă acționar. 20 au fost luate direct de persoane fizice.

Între acești concesionari apare și Gigi Becali, cu o baltă din Ilfov. 6 sunt de ani buni la Asociația Vânătorilor și Pescarilor, condusă azi de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu și în trecut de Adrian Năstase. Nu în ultimul rând, printre concesionari se află și o instituție public. Este vorba despre Consiliul Județean Teleorman care a luat în chirie 83 de hectare de baltă din județ.

Dacă ne uităm la „Apele Române”, pe de altă parte, instituția care a administrat până în 2013 și  Insula Belina, suprafața închiriată privaților e aproape nesemnificativă. Din aproape 250.000 de hectare care pot fi închiriate, privații au luat temporar, doar 1.700. Așadar sub 1%. Administrația Națională „Apele Române” arată că, mai ales în privința lacurilor, suprafețe importante fie nu pot fi închiriate prin licitație, fie sunt în litigiu. Cât despre albiile minore ale unor cursuri de apă, interesul este în general redus și se limitează, de regulă, la agrement și pescuit sportiv.

Trăgând linie, firmele private controlează doar o treime din bălțile de pește din România și sub 1% din lacurile și terenurile din albiile minore ale apelor. În ciuda unui număr important de cereri în așteptare, pentru restul fie nu există o situație juridică clară, fie sunt blocaje încă neclarificate în lege.

Prin urmare, afirmația lui Liviu Dragnea„toate bălțile din România sunt închiriate la firme private” este FALSĂ.