Confidenţialitate

VERIFICAT DE EUROPA FM | Câte oi numără România până la Brexit

Petre Daea se întoarce. Autorul celebrei aserțiuni „Dacă noaptea ar fi zi, aș rezolva aproape tot în agricultură” a venit, la Antena 3, cu o nouă teză despre oaie și viață.

„Această specie extraordinară care mănâncă vârful de iarbă cu fulgul de zăpadă, care preia din vârful muntelui, pe terenuri cu handicap…  Voi susține oaia până voi muri. Și iată că și Uniunea Europeană are altă gândire față de oaie. Plecarea Marii Britanii, prin Brexit – noi suntem pe locul trei acum ca efective de animale – va face să rămânem pe locul doi.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

România e pe ultimele locuri când vine vorba de bunăstare, de consumul de pastă de dinți sau de e-guvernare, știm deja. Verificăm la Europa FM dacă urma scapă turma – ne duc sau nu oile în vârful clasamentelor europene?

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Între două nevroze, România și-a căutat sub guvernul PSD noi idei de brand de țară. Splendoarea suprarealistă a primit anul trecut un chip: oaia, ca statuie vie. Semnatarul haiku-ului – Petre Daea. Ministru al agriculturii, inginer al frazei cu multiple înțelesuri și, deseori, supererou al guvernării, nu lipsit de orgoliu artistic.

Între timp, ministrul Turismului, de la care a mijit ideea, a fost remaniat. Așa că Petre Daea renunță la a face din oaie brand de țară. Închide însă momentul, într-o poezie, gata să răscolească și conștientul, și, la o adică, subconștientul: „Oooo, eu în momentul acela sigur că am simțit așa, o plenitudine deosebită pe care eu am stăpânit-o cu expresia feței, spunând <<În regulă>>. Și aici am început să brodez, cum timpul mi-a oferit acel moment de inspirație și am trecut la a explica ce înseamnă oaia.”

Explicația se tot rostogolește de câteva luni. Știm acum de ce merge oaia cu capul în jos, că nu lângă orice frunză se găsește o oaie, dar și că Uniunea Europeană are deja „altă gândire față de oaie”. Pentru că – nu-i așa ? –  „Oaia dintotdeauna are patru produse principale – are mielul, are laptele transformat evident în brânză, are lâna și are și pieile”

Suntem, așadar, gata să aflăm dacă România e o oaie neagră a Europei și la număratul turmelor sau dacă, așa cum spune domnul Petre Daea, și-a găsit în sfârșit un loc de vârf într-un clasament european.

Și într-adevăr, aproape 10 milioane de oi urcă România pe podium, după Marea Britanie și Spania, la ultima socoteală, în 2015, a Eurostat. Practic, fiecare doi români împart o oaie.

Cât populația scade necontrolat în România, oile se înmulțesc . Anul trecut, numărătoarea Ministerului Agriculturii s-a oprit la peste 13 milioane. Grecia vine însă din urmă și nimic nu garantează că, odată ieșită Marea Britanie din Uniunea Europeană, România va fi brusc în capul turmei.

În literatura guvernamentală de sertar, afirmația lui Petre Daea că oaia ne-a adus pe locul al treilea în Europa și Brexit-ul ne va urca chiar pe al doilea, rămâne PARȚIAL ADEVĂRATĂ.