VERIFICAT DE EUROPA FM | A „recunoscut” sau nu Bruxelles-ul că Guvernul „e pregătit să gestioneze cu succes” Președinția Consiliului UE?

Finlanda așteaptă doar un semn de la București ca să preia de la 1 ianuarie președinția Consiliului Uniunii Europene dacă România are rezerve că poate face față unui semestru care se anunță dificil. Brexit, noul buget al Uniunii, valul de imigrație din ultimii ani sunt probleme care își așteaptă rezolvarea într-un context complicat – în mai, în toate statele vor fi alegeri.

Guvernul României a răspuns însă categoric: nu cedează președinția rotativă, în ciuda rezervelor președintelui Klaus Iohannis că ar fi pregătit pentru ce urmează.

Ca să fie și mai convingător, liderul PSD, Liviu Dragnea, îi aduce în discuție pe oficialii europeni care ar fi confirmat fără dubiu că totul merge bine: „Numai minciuni alarmiste! Din punct de vedere al Guvernului – lucru recunoscut și de secretarul general al Comisiei Europene la întâlnirile pe care le-a avut cu Guvernul, cu miniștrii – Guvernul este pregătit să gestioneze cu succes Președinția Consiliului Uniunii Europene”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Am verificat la Europa FM dacă secretarul general al Comisiei Europene le-a spus explicit miniștrilor români că sunt deja pregătiți pentru ca președinția, în mandatul României, să fie un succes.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Doi înalți oficiali europeni veneau pe 11 octombrie la Palatul Victoria să vadă cum stă România cu pregătirile pentru președinția Conisliului Uniunii Europene.

În imaginile oficiale, germanul Martin Selmayr – secretarul general al Comisiei Europene, supranumit la Bruxelles și „monstrul”– nu pare afectat că i se stâlcește numele. Zâmbește cordial. Apoi se face liniște. Toate imaginile Guvernului de la întâlnirile la care oficialii Comisiei stau de vorbă cu miniștrii sunt un film mut.

O lună mai târziu, președintele României reclamă că Guvernul nu e gata pentru ce urmează. Liviu Dragnea îl contrazice, la fel și premierul Dăncilă. Și unul, și celălalt pun garanție asigurări pe care le-ar fi dat însuți secretarul general al Comisiei, la București.

„Chiar secretarul general al Comisiei Europene a spus că România este pregătită să preia președinția rotativă”, spune Viorica Dăncilă, la Antena 3.

Am întrebat Comisia Europeană dacă domnul Selmayr a dat sau nu la București asigurări explicite că România ar fi fost deja gata, încă de pe 11 octombrie, să facă din președinția rotativă un succes cert. Răspunsul, așa cum apare în documentele oficiale de la acea dată, este unul extrem de prudent.

Așadar, pe 11 octombrie, șefa de cabinet a președintelui Juncker, doamna Martinez Alberola, asigura că România „poate conta pe sprijinul deplin al Comisiei Europene pentru a face din președinția rotativă un succes”. Până aici, nicio garanție așadar că pregătirile sunt gata.

Iar secretarul general al Comisiei se arată și mai prudent. „Domnul Selmayr a spus că așteaptă ca președinția, în mandatul României, să echivaleze cu un moment de acțiune concretă, stabilitate și speranță pentru Uniunea Europeană”. Ba chiar le-a cerut „tututor celor implicați” să lucreze împreună dacă așteaptă un succes.

Așa se rezumă concluziile Bruxelles-ului. La București, arhivele Guvernul rețin că cei doi oficiali „au apreciat stadiul pregătirilor”, iar cele ale Palatului Cotroceni că Martin Selmayr „speră” că vor fi „evoluții substanțiale” în principalele dosare.

Niciun document oficial – nici măcar un comunicat de presă – nu menționează recunoașterea vreunui stadiu avansat al pregătirilor.

Prin urmare, afirmația domnului Liviu Dragnea cum că secretarul general al Comisiei Europene a confirmat la București că Guvernul este pregătit să gestioneze cu succes Președinția rotativă de la 1 ianuarie se dovedește a fi FALSĂ.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS