VERIFICAT DE EUROPA FM | A plătit sau nu Guvernul Tăriceanu „măcar leu” în contractul statului cu Microsoft?

Decuplat de PSD de noul său dosar trimis de DNA în Parlament, Călin Popescu Tăriceanu a făcut turul studiourilor de televiziune în încercarea de se disculpa aprioric.

Primele date făcute publice de DNA indică suspiciuni legate acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală cu bani din comisioane ilegale.

Reprezentanți ai firmei Fujitsu Simens GmbH Austria ar fi plătit, prin offshore-uri din Cipru, pentru ca Guvernul Tăriceanu să încheie, la schimb, mai multe acte adiționale la un contract cu statul semnat în 2004, spun procurorii.

Ce spune președintele Senatului?

„În perioada cât am fost prim-ministru, Guvernul nu a făcut nici măcar un leu plată la Microsoft. Ca să fie foarte clar! Singura hotărâre de Guvern pe care am dat-o – sau, mă rog, au fost două hotărâri de Guvern sau trei, nu mai știu exact, – au vizat această operațiune de inventariere a licențelor și de calcul al sumei. Dar nu s-a plătit nimic. Repet! Nu s-a plătit nimic. Plata care s-a făcut știu că s-a făcut în 2009, de către Guvernul care a succedat Guvernului pe care l-am condus”, a insistat Călin Popescu Tăriceanu într-o intervenție al TVR.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Fără legătură cu dosarul, ci cu afirmațiile publice ale domnului Tăriceanu, am verificat la Europa FM dacă Guvernul condus de domnia sa a făcut sau nu vreo plată în contractul pentru licențele Microsoft.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Printre cei mai longevivi premieri ai României, domnul Tăriceanu a stat la Palatul Victoria un mandat întreg. Între 2005 și 2008. Moștenea atunci de la precedesorul Adrian Năstase un contract în care statul se angaja să plătească 54 de milioane de dolari pentru pentru 50.155 de licențe Microsoft valabile cinci ani.

La o recapitulare, președintele de azi al Senatului aduce în discuție două, poate trei hotărâri de Guvern care să fi avut de-a face cu acest contract moștenit. Toate, spune domnia sa, impun inventarieri, nu plăți.

Monitorul Oficial din acea perioadă scoate la iveală cinci hotărâri de Guvern cu semnătura domnului Tăriceanu. Iar plățile răsar încă de la prima. Așadar, în octombrie 2005, Guvernul Tăriceanu scotea un milion și jumătate de euro din Fondul de Rezervă tocmai pentru a face plăți legate de contractul Microsoft (HG 1326/2005).

Trei ani mai târziu (prin HG 199/2008), în februiarie 2008, făcea, într-adevăr, și inventarul despre care vorbește azi domnul Tăriceanu. Îl cerea Ministerului Comunicațiilor. Așa ajunge Guvernul Tăriceanu să-și sfârșească mandatul cu trei noi acte adiționale încheiate, în 2008, cu Fujitsu Siemens (HG 634/2008, HG 1193/2008, HG 1451/2008). Statul român decide să dubleze, practic, contractul inițial. Plăți de peste 57 de milioane de dolari erau asumate oficial, dar dispuse pentru anul următor. Totul sub semnătura lui Călin Popescu Tăriceanu.

Există însă și plăți curente care s-au făcut în primul an al domnului Tăriceanu la Palatul Victoria. Microsoft a încasat bani în nouă tranșe, din 2005 până în 2009. O arată un document oficial semnat în 2014 de ministrul Comunicațiilor, Răzvan Cotovelea, și trimis în Parlament.

Așadar, afirmația domnului Tăriceanu că atât cât a fost prim-ministru „Guvernul nu a făcut nici măcar un leu plată la Microsoft” este FALSĂ.

Sursa: Răspuns la o interpelare parlamentară trimis de Răzvan Cotovelea, ministrul Comunicațiilor, în 2014.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS