VERIFICAT DE EUROPA FM | A luat sau nu Tel Drum bani publici prin Ministerul Fondurilor Europene? – AUDIO

Fost ministru în Guvernul Ponta, senatorul PSD Eugen Teodorovici a trecut săptămâna trecută pe la DNA pentru o audiere. În calitate de martor, așa cum a explicat la plecare fostul ministru al Fondurilor Europene.

Întrebat de ziariști dacă audierea sa are sau nu legătură cu dosarul Tel Drum, companie controlată de apropiați ai lui Liviu Dragnea și anchetată pentru obținerea de fonduri europene prin documente false, Eugen Teodorovici s-a eschivat:

“Eu am avut o discuție aici despre modul în care banii europeni în acea perioadă – 2013-2014 – se alocau, modul în care se făceau plățile, cum se monitorizau cheltuielile efectuate pe fiecare dintre proiecte, la modul general. Finanțările pentru partea de local, unde o astfel de companie de lucrări putea să aplice, nu au fost la Ministerul Fondurilor Europene. Era (responsabil, n.red) Ministerul Dezvoltării Regionale la acea vreme”, a spus Eugen Teodorovici.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cum Tel Drum se află în top 30 al companilor care au anul acesta contracte cu statul, iar în timpul guvernării Ponta era chiar în top 5, am verificat la Europa FM dacă Ministerul Fondurilor Europene a avut sau nu legături directe cu afacerile firmei din Teleorman atunci când era condus de Eugen Teodorovici.

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Mai mult de jumătate din banii pe care i-a făcut în ultimii ani compania TEL DRUM  S.A. –  fosta regie locală de drumuri preluată de apropiați ai lui Liviu Dragnea – au venit din contracte cu statul. O arată chiar datele financiare ale firmei. Dincolo de plățile de la buget pentru reabilitarea unor drumuri locale din Teleorman, Dâmbovița, Olt sau Satu Mare, firma a luat, în 2015, și 1 milion de euro din fonduri europene.

Cu această sumă a cumpărat un utilaj pentru asfaltare finanțat de Comisia Europeană cu aprobarea autorităților de la București. În urmă cu două luni, DNA a început o anchetă în care a acuzat Tel Drum că a obținut banii europeni cu documente false și a mărit artificial prețul utilajului pentru a primi mai mulți bani.

La ieșirea de la DNA, Eugen Teodorovici a arătat că, dacă Tel Drum a primit fonduri europene, trebuie să se fi întâmplat cu aprobarea Ministerului Dezvoltării condus la acea dată de Liviu Dragnea.

Documentele publice arată însă că finanțarea s-a făcut, în realitate, printr-un program european care încurajează firmele să devină mai competitive pe piața liberă. Programul Operațional „Creșterea Competitivități Econimice” era, pe 7 martie 2015, când Tel Drum a primit aprobarea de la București, în mâinile ministrului Fondurilor Europene, iar Eugen Teodorovici ocupa această funcție.

În concluzie, explicația sa publică potrivit căreia finanțările la care putea aplica Tel Drum „nu au fost la Ministerul Fondurilor Europene”, ci la cel al Dezvoltării Regionale este FALSĂ.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS