Confidenţialitate

VERIFICAT DE EUROPA FM: A atras sau nu România 3,9 miliarde de euro din banii europeni anul acesta?

Vizita în România a comisarului european Corina Creţu le-a dat politicienilor şansa dea vorbi din nou despre sute de proiecte în Sănătate, Transporturi şi infrastructură locală pe care le vor face cu bani de la Bruxelles.

Deocamdată, România este însă sub media Uniunii Europene la fondurile atrase din actualul exerciţiu bugetar, cu o rată de absorbţie de 11%.

Într-un interviu acordat recent postului public de televiziune, premierul Mihai Tudsose a vorbit de cifre.

5,2 miliarde am promis în campanie că vom lua, 5,2 vom lua, poate şi mai mult. Cele 2,9 miliarde de euro pentru agricultură le-am luat și apoi aproape un miliard am tras pentru celelalte programe”, a spus prim-ministrul Mihai Tudose, întrebat cât a atras până acum România.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cum politicienii au avansat adesea în spaţiul public cifre false în privinţa banilor europeni, Europa FM a verificat datele oferite de premier.

2,9 miliarde de euro pentru agricultură” şi încă „aproape un miliard pentru celelalte programe” înseamnă un total care se apropie, în calculele sale, de 3,9 miliarde euro, bani încasaţi de la Bruxelles în acest an.

Comparăm aceste date cu cifrele oficiale ale Ministerului Finanţelor. Raportarea după primele şase luni ale lui 2017 arată că România a primit de la Comisia Europeană 2,1 miliarde de euro. Cea mai mare parte, adică peste 2 miliarde de euro, îl reprezintă subvenţiile directe acordate anual agricultorilor în statele membre şi o parte din banii pentru dezoltare rurală şi pescuit. Adică agricultura. Pentru marile proiecte de infrastructură şi dezvoltare regională în prima jumătate a anului au ajuns în România sub 5 milioane de euro.

Dacă rapoartele oficiale ale Finanţelor se opresc la finalul lunii iunie, Comisia Europeană oferă date la zi. Iată, deci, cum stă România în septembrie: din cele 3,3 miliarde de euro atrase din 2014 încoace, anul acesta încasările în programele pentru care se depun proiecte însumează 1,17 milioane de euro . Aşadar, fără subvenţiile din agricultură, dar cu sumele pentru Dezvoltare Rurală şi pentru Pescuit (950 de milioane de euro) incluse.

În privinţa subvenţiilor directe, Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură a transmis postului Europa FM că până la finalul lunii august a încasat de la Bruxelles 1,64 miliarde de euro.

Datele actualizate ne duc aşadar la 2,8 miliarde de euro dacă includem şi subvenţiile agricole. De o sumă apropiată şi cu 1 miliard de euro de euro mai mică decât cea de care vorbeşte premeirul a amintit recent într-o emisiune tv inclusiv ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb.

Împreună, pe ambele politici – coeziune şi politică agricolă comună – în momentul de faţă (finalul lunii august, n.red.) avem realizat 2,9 miliarde de euro”, a spus ministrul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Mai mult, comisarul european Corina Creţu a vorbit la Bucureşti despre miliardul din fonduri de Dezvoltare Regională și de Coeziune ca fiind „o țintă a Guvernului României” despre care Comisia „speră să devină realitate” și a avertizat că „ritmul trebuie accelerat”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Trăgând linie, sunt 2,8 miliarde de euro ajunse în 2017 în România, şi nu 3,9 miliarde de euro.

Afirmaţia premierului Mihai Tudose este aşadar FALSĂ.