Confidenţialitate

VENEZUELA: Susţinători ai regimului şi ai opoziţiei protestează la Caracas

În contextul în care criza politică din Venezuela se acutizează, mii de susţinători ai regimului şi ai opoziţiei protestează, sâmbătă, pe străzile capitalei Caracas, relatează BBC.

Lider al legislativului, tânărul Juan Guaidó s-a autoproclamat preşedinte, la 23 ianuarie, un gest salutat de SUA, Brazilia, unele ţări europene şi de Israel. În schimb, Rusia şi China rămân susţinătoare ale socialistului Nicolas Maduro, reales preşedinte în urma unui scrutin denunţat de cele mai multe cancelarii ale lumii, şi ale cărui politici falimentare au adus Venezuela în colaps.

În ciuda bogatelor resurse de petrol, Venezuela se confruntă o penurie de alimente şi produse de primă necesitate, forţând milioane de persoane să se refugieze în ţările vecine.

Generalul Francisco Yanez a devenit, sâmbătă, primul ofiţer de rang înalt care se dezice de preşedintele Nicolas Maduro şi îl recunoaşte pe Juan Guaido drept şef interimar al statului. La scurt timp după anunţ, comandantul forţelor aeriene venezuelene, Pedro Alberto Juliac Lartiguez, l-a acuzat de trădare şi corupţie, susţinând că acesta nu are soldaţi în subordinea sa, fiind însărcinat doar cu planificarea strategică.