Confidenţialitate

VENEZUELA: Opozantul Juan Guaido primește interdicţia de a părăsi ţara

Justiţia venezueleană i-a interzis să părăsească ţara șefului legislativului Juan Guaido, care s-a autoproclamat preşedinte, o ripostă a preşedintelui de facto, socialistul Nicolas Maduro, împotriva acestui opozant susţinut de Statele Unite, relatează Agerpres, citând AFP.

Obiect al unei anchete preliminare, în special pentru “acţiuni aducând atingere păcii din ţară”, tânărul este supus unei “interdicţii de a părăsi ţara fără autorizaţie până la finalul anchetei” şi blocării conturilor sale bancare”, a anunţat preşedintele Tribunalului Suprem de Justiţie, Maikel Moreno.

TSJ, cea mai înaltă instanţă juridică din Venezuela, este subordonat puterii, toţi membrii săi fiind desemnaţi de chavism.

Anterior, Casa Albă a avertizat: “Cei care încearcă să saboteze democraţia şi să îl atace pe Guaido vor suporta consecinţele”, a scris pe Twitter consilierul preşedintelui Donald Trump pentru probleme de securitate naţională, John Bolton.

“Singurul răspuns al regimului este persecuţia, represiunea”, a denunţat Juan Guaido, la apariția ameninţărilor cu represalii la adresa sa, care le-a lansat un apel funcţionarilor din justiţie: “Nu trebuie să vă sacrificaţi pentru uzurpatorul Maduro şi gaşca sa!”.

Pentru a-l fragiliza mai mult pe Nicolas Maduro, Statele Unite au ameninţat, marţi, cu noi sancţiuni contra regimului de la Caracas.

“Căutăm sancţiuni suplimentare (…) pentru a ne asigura că protejăm activele ţării pentru poporul venezuelean”, a afirmat secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin. “Fără îndoială, încercăm să tăiem fondurile regimului”, a mai spus el.

Luni, SUA au sancţionat compania naţional a petrolului din Venezuela, PDVSA, căreia i-au interzis să aibă legături comerciale cu entităţi americane şi i-au îngheţat bunurile din străinătate.