Confidenţialitate

VENEZUELA: Opozantul Juan Guaido a revenit la Caracas

După un turneu în America Latină, opozantul Juan Guaido, recunoscut drept interimar ale Venezuelei de zeci de ţări, între care SUA şi România, a revenit luni după-amiază la Caracas, unde riscă să fie arestat de regimul lui Nicolas Maduro.

“Cunoaştem riscurile cu care ne confruntăm. Suntem puternici, continuăm”, a declarat tânărul politician, în vârstă de 35 de ani.

Lider al legislativului din Venezuela, singura instituţie controlată de opoziţie, Juan Guaido a părăsit ţara în urmă cu câteva săptămâni, ignorând o interdicţie de călătorie impusă de Curtea Supremă de Justiţie într-un dosar în care este cercetat pentru nesupunere.

Continuator al politicilor falimentare ale socialistului Hugo Chavez, Nicolas Maduro şi-a început al doilea mandat prezidenţial, obţinut în urma unor alegeri considerate fraudate.

Zeci de mii de persoane continuă protestele.

Rusia, principal aliat al lui Nicolas Maduro, a avertizat că va face totul pentru apărarea regimului de la Caracas. China, Turcia, Cuba s-au plasat de aceeaşi parte a baricadei.

În contextul speculaţiilor despre o presupusă invazie militară americană prin Columbia, Casa Albă a reiterat că preşedintele Donald Trump menţine “toate opţiunile” pe masă.