Venezuela: Începe organizarea referendumului pentru demiterea preşedintelui Maduro

Biroul Electoral Naţional din Venezuela a aprobat  prima petiţie a opoziţiei pentru lansarea unui referendum privind demiterea preşedintelui Nicolas Maduro. Acesta este primul pas al opoziției venezuelene pentru încheierea timpurie a mandatului lui Maduro.

Curtea SUprema a suspendat activitățile parlamentare ale opoziției care au fost acuzați de cumpărare de voturi. Chiar și așa, opoziţia a reuşit să obţină 1% din semnăturile alegătorilor din toate cele 24 de state venezuelene pentru un referendum anti-Maduro, care a fost ales succesor al lui Hugo Chavez, un lider autocrat ce a condus statul sud-american timp de mai bine de 15 ani.

Biroul Electoral Național nu a stabilit o dată pentru finalizarea următoarei etape din procesul  organizării unui referendum – atunci când opoziţia va trebuie să colecteze patru milioane de semnături în doar trei zile.

Venezuela trece printr-o criză politică şi economică gravă, care a fost generată de scăderea preţului petrolului la nivel internaţional. Executivul venezuelean a înregistrat o scădere masivă a capitalului de valută din băncile naţionale, care a dus la imposibilitate achiziţionării alimentelor şi bunurilor de bază necesarea cetăţenilor.
Rata de inflanţie venezueleană este una dintre cele mai ridicate din lume, în vreme ce cozile lungi au devenit o imagine de rutină în ţara sud-americană.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS