Vaticanul va limita accesul in Capela Sixtina

Măsura a fost luată pentru a proteja frescele realizate de Michelangelo.

Vaticanul va limita la şase milioane pe an numărul de vizitatori care vor avea acces în Capela Sixtină.

Măsura a fost luată pentru a proteja frescele realizate de Michelangelo.

Praful, transpiraţia şi dioxidul de carbon sunt un pericol major pentru frescele de pe tavanul pictat de Michelangelo, cu o vechime de peste 500 de ani. Frescele includ una dintre cele mai faimoase scene din istoria artei – braţul lui Dumnezeu, întins pentru a-i da viaţă lui Adam.

Într-o zi de vară, Capela Sixtină este vizitată chiar și de 20.000 de turiști. Locul în care sunt aleși suveranii pontifi a găzduit şi 2.000 de persoane, simultan, adaugă Vaticanul.

Recent a fost instalat un nou sistem de control al mediului, care va filtra aerul din capelă, pentru a proteja opera lui Michelangelo. Iar un sistem de iluminat modern va reduce căldura generată la mai puţin de jumătate, comparativ cu vechile lumini.

Oficialii au mai spus că de acum încolo numărul maxim de vizitatori care poate fi tolerat într-un an este de 6 milioane.

De altfel, în ultimii ani, istoricii de artă şi restauratorii au cerut impunerea de limite dure privind numărul de turişti care au acces în capelă. Așadar, nu este exclusă posibilitatea de a se impune vizitarea exclusiv pe bază de rezervare.