Confidenţialitate

Vatican: Audiențele papale, suspendate până la 18 iunie

Directorul biroului de presă al Sfântului Scaun a transmis miercuri seară că „toate audiențele sunt suspendate până la 18 iunie, ca măsură de precauție”.

Biroul de presă al Sfântului Scaun anunță suspendarea temporară a audiențelor papale, pentru a-i da Sfântului Părinte timp să se recupereze complet după operația suferită. Între timp, mesajele de urări de însănătoșire grabnică au început să curgă, scrie Vatican News.

Comunitatea Sant’Egidio

Comunitatea Sant’Egidio, într-un comunicat dat publicității miercuri, își exprimă „toată afecțiunea și apropierea față de Papa Francisc”. Alăturându-se în rugăciune cu întreaga Biserică pentru succesul operației sale și pentru o grabnică restabilire a sănătății sale, Comunitatea Sant’ Egidio „îl așteaptă în curând în exercitarea deplină a ministerului său de pastor, un prețios punct de referință pentru atât de mulți”.

Episcopii italieni

În mod similar, Conferința Episcopală Italiană și-a exprimat apropierea și afecțiunea în numele tuturor episcopilor și Bisericilor din Italia. Aceasta scrie că „în acest nou moment de încercare, președinția este aproape de Sfântul Părinte și invită comunitățile ecleziale să-l susțină cu rugăciunile lor”, înainte de a încredința „Domnului munca medicilor și a personalului sanitar”.

Comuniune și eliberare

Trimițându-i de asemenea urări de însănătoșire grabnică Papei Francisc, președintele Mișcării de Comuniune și Eliberare, Davide Prosperi, scrie că „Întreaga Mișcare de Comuniune și Eliberare este aproape, cu mare afecțiune, de Papa Francisc și se alătură rugăciunilor pentru sănătatea sa și pentru succesul operației’”, adăugând dorința sa sinceră ca „să se recupereze curând și să se întoarcă pentru a fi martor al îndrumării sale părintești în drumul de credință al întregii Biserici”.

Acțiunea Catolică

Președinția națională a Acțiunii Catolice italiene și întreaga asociație s-au alăturat de asemenea rugăciunilor printr-un mesaj în care se menționează că „copiii, tinerii și adulții din Acțiunea Catolică îl îmbrățișează pe Sfântul Părinte, înălțând rugăciuni și implorări către Domnul pentru ca, cu ajutorul harului Său, să îl susțină și să îl consoleze pe iubitul nostru Papă Francisc în timpul convalescenței postoperatorii și pentru ca acesta să se întoarcă în curând pentru a-și exercita pe deplin slujirea de părinte și pastor”. De asemenea, „și cu această ocazie papa Francisc ne va învăța cum să înfruntăm suferința susținuți de credință și speranță creștină”.

Dieceza de Roma

Dieceza de Roma s-a alăturat mesajelor de sănătate adresate Papei Francisc, menționând că „întreaga Biserică a Romei este adunată în jurul Sfântului Părinte, invocând binecuvântarea Domnului pentru o grabnică însănătoșire a sa”.

Intervenția chirurgicală suferită de Papa Francisc

Papa Francisc este internat la Spitalul Gemelli din Roma, unde este supus unei intervenții chirurgicale abdominale miercuri după-amiază. Se așteaptă ca el să rămână în spital câteva zile pentru a permite recuperarea completă, scrie Vatican News.

La finalul audienței generale de miercuri dimineață, Papa Francisc a fost internat la Spitalul Universitar A. Gemelli din Roma, unde este supus unei intervenții chirurgicale la începutul după-amiezii.

Un comunicat publicat de Biroul de presă al Sfântului Scaun a precizat că Papa Francisc „va fi supus unei laparotomii și unei intervenții chirurgicale la nivelul peretelui abdominal sub anestezie generală”.

„Intervenția chirurgicală, decisă în ultimele zile de către echipa medicală care îl asistă pe Sfântul Părinte, a devenit necesară din cauza unui laparocel (hernie) incizional care provoacă sindroame subocluzive recurente, dureroase și care se agravează”, se arată în comunicat.

Biroul de presă a adăugat că Papa va rămâne în spital timp de câteva zile „pentru a permite o evoluție postoperatorie normală și o recuperare funcțională completă”.

Internarea Papei în spital urmează după o vizită și o consultație cu medicii la aceeași unitate, marți după-amiază.

Sfânta Tereza a Pruncului Iisus, audiența la finalul căreia Papa Francisc a fost internat în spital

Miercuri dimineață, Papa a ținut obișnuita audiență generală în Piața Sfântul Petru, după ce a venerat relicvele Sfintei Tereza a Pruncului Isus, o sfântă căreia îi este deosebit de devotat.

În mesajul său pe Twitter, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la nașterea ei, a făcut apel la rugăciuni „pentru harul de a-l iubi pe Isus așa cum l-a iubit ea, harul de a-i oferi încercările și durerile noastre, așa cum a făcut ea, pentru ca El să fie cunoscut și iubit de toți”.

Spitalizare în luna martie

Aceasta este a treia oară când Papa Francisc este internat la Spitalul Gemelli. După cum ne amintim, Papa a petrecut patru zile în această unitate în luna martie, când a fost tratat pentru o bronșită care îi provocase probleme respiratorii. El a fost externat la 1 aprilie, după o recuperare rapidă și pozitivă.

Intervenție chirurgicală în 2021

La 4 iulie 2021, Papa a fost supus unei intervenții chirurgicale abdominale pentru o stenoză diverticulară simptomatică a colonului. Operația a fost efectuată sub anestezie generală (care, a dezvăluit Papa, îi provocase un oarecare disconfort), într-un tablou general de sănătate bun pentru Suveranul Pontif, în vârstă de 84 de ani la acea vreme.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Papa Francisc, internat din nou în spital