Vatican: Astăzi are loc prima reuniune a cardinalilor

Se pregăteşte Conclavul – care va alege noul Suveran Pontif

Cardinalii romano-catolici se reunesc astăzi la Roma pentru a se pregăti de Conclav care va alege cel de-al 266-lea papă. Data Conclavului nu a fost încă fixată.

Vă reamintim, săptămâna trecută, Papa Benedict al 16-lea și-a luat rămas bun de la credincioși. Devenit acum papa emeritus (papă senior), Benedict al 16-lea va petrece următoarele luni la Castelul Gandolfo.

Toţi cei 209 cardinali sunt convocaţi de decanul Colegiului Sfânt, cardinalul Angelo Sodano, atât prelaţii electori (cu vârste mai mici de 80 de ani), cât şi cei care au depăşit această vârstă.

Reuniunea de astăzi va avea loc cu uşile închise pentru a se pune pe masă numeroase probleme ale Bisericii şi pentru a stabili profilul ideal al viitorului Suveran Pontif. Această alegere pare mai dificilă decât oricând, cerându-se multe calităţile – îndrumător, reformator, persoană cu autoritate, garant al tradiţiei.

Conclavul nu va putea fi convocat decât atunci când toţi electorii, în prezent în număr de 115, vor fi prezenţi. Cardinalii speră cA scaunul Sfântului Petru să fie ocupat înainte de Paştele catolic, sarbatorit in acest an pe 31 martie.

În aşteptare, Vaticanul este în perioada ‘Sede vacante’, ilustrată pe timbrele poştale ale poştei printr-o umbrelă roşie deasupra cheilor încrucişate ale Sfântului Petru.

În perioada de tranziţie, Biserica este administrată de cardinalul Tarcisio Bertone, cel care a fost mâna dreaptă a lui Benedict al 16-lea.