Confidenţialitate

Vaslui: Lipsesc certificatele de naștere, deces sau căsătorie, necesare la starea civilă | AUDIO

Nașterea sau decesul au devenit o problemă în Vaslui, pentru că județul se confruntă cu o criză nemaiîntâlnită: lipsesc tipizatele de stare civilă.

Mai exact, nu prea mai sunt certificate de naștere, deces sau căsătorie pentru a fi completate la starea civilă.

Autoritățile vasluiene spun că și alte județe se confruntă cu aceeași problemă, din cauza unor contestații la licitația pentru achiziția documentelor.

Cele mai mari probleme vizează certificatele de naștere.

Într-un an, în județ sunt folosite circa 500 de carnete în care sunt certificatele de naștere pe care le completează angajații de la starea civilă, iar în stoc mai sunt în acest moment doat 9 bucăți. Asta înseamnă că există în curând riscul ca nou-născuții să nu mai poată primi certificat de naștere.

Iar pentru că sunt puține tipizate, în ultima vreme se înregistrează și întîrzieri în eliberarea certificatelor de naștere, căsătorie sau deces.

Autoritățile spun  că totul e din cauză că Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date a demarat târziu procedura legală pentru achiziția tipizatelor, procedură care nu s-a finalizat din cauza unor contestații a licitației.

Reprezentanții Consiliului Județean Vaslui spun că au încercat să cumpere sau să împrumute tipizate de la serviciile de evidența persoanelor din alte județe, dar lipsa documentelor e o problemă în toată țara.

Autoritățile din Vaslui fac apel la populație să dea dovadă de înțeleger atunci când nu primesc pe loc documentele solicitate și spun că problemele trebuie rezolvate de Ministerul Afacerilor Interne.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Claudia Toader