Confidenţialitate

Vasile Marineanu: Rușii au creat contextul dezinformării, au operat cu fake news. Au informat selectiv | VIDEO

Vasile Marineanu, psiholog militar și șeful Centrului Național Militar de psihologie și sănătate comportamentală al MapN, a fost invitatul Adrianei Nedelea în emisiunea „Piața Victoriei”, la Europa FM. Vasile Marinenau a povestit ce a văzut în teren, în teatrele de operații militare și ce impact au astfel de experiențe – chiar și asupra oamenilor bine pregătiți psihologic. Vasile Marineanu a vorbit și despre Rusia și modul său de a comunica narative false.

„În teatrele de operații militare am văzut cam ceea ce ne apare atunci când vorbim despre conflict armat, despre război, partea mai puțin plăcută a vieții, fața întunecată a oamenilor, elemente care întrețin o spirală a negativității și lucrurile astea mi-au apărut, într-adevăr, pentru prima dată în față, paradoxal, în Bosnia-Herțegovina, aproape în mijlocul Europei. În 1996 am avut o experiență de a fi dislocat într-un campus american, o bază militară în care a luat naștere Tribunalul Internațional pentru fosta Iugoslavie și am fost parte a echipei care a identificat gropile comune. Am văzut cadavre descompuse, am văzut mișcări de refugiați – au fost peste 2 milioane de persoane strămutate. Lucruri care te marchează și lasă un impact emoțional foarte puternic asupra oamenilor, chiar și asupra celor mai bine pregătiți psihologic. Elementul comun al acestor lucruri este faptul că apare o spargere a sistemului de credințe pe care noi oamenii îl avem cu privire la ceilailți, cu privire la noi înșine, cu privire la viață în general”, a explicat Vasile Marineanu.

„Din punctul meu de vedere, ca psiholog, aș aborda problema strict psihologic, pot să spun că o văd ca pe o provocare fără precedent. Este generat un impact emoțional foarte puternic care nu este singular – au mai fost și probabil că vor mai fi astfel de conflicte armate. Este adevărat, nu au fost în proximitatea granițelor noastre, însă ceea ce au ca element comun este această necesitate de a opera cu un set mintal care să ne permită nouă să ne poziționăm eficient, să luăm deciziile corecte, să nu facem gesturi necugetate care să contribuie la adâncirea crizei”, a mai spus Vasile Marineanu.

Vasile Marineanu: Rușii au creat contextul dezinformării, au operat cu fake news și au informat selectiv

„În ultimii 20 de ani asistăm la o influență în mediul informațional fără precedent. Rușii au creat contextul dezinformării, au operat cu fake news, au informat selectiv și au și dezinformat, au controlat toate narativele și le controlează în continuare – cele la care sunt expuși oamenii ruși. Exemple aici ar putea fi cele care se referă la teoria conspirației. Toate aceste știri false au creat mai multă neîncredere în instituțiile statului.

În cazul rușilor, Marineanu spune că „asistăm la narative ridicole precum denazificarea Ucrainei, care pentru noi pare ceva absurd, însă cred că sunt foarte mulți oameni în Rusia care sunt de acord cu acest subiect. Sunt multe lucruri care au condus aici și multe lecții învățate”.

Urmărește întreaga emisiune „Piața Victoriei” aici:

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Cristian Diaconescu: Dacă Rusia ar fi ocupat Moldova prin vest, de partea cealaltă a Prutului? VIDEO