Confidenţialitate

Cristian Diaconescu: Dacă Rusia ar fi ocupat Moldova prin vest, de partea cealaltă a Prutului? VIDEO

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe al României, este invitatul lui Cătălin Striblea în emisiunea „România în Direct”. Cristian Diaconescu explică scenariul în care NATO nu ar fi acordat sprijin Ucrainei, deci „s-ar fi întâmplat și în 2022 ce s-a întâmplat în 2014”. Fostul ministru de Externe al României a mai spus că dacă ar fi cedat, Ucraina ar fi devenit precum Kazahstanul, neutră și „inexistentă din punct de vedere politică externă”.

„Aș mai adăuga următoarea premisă: să spunem că la un moment dat Alianța Nord-Atlantică nu ar fi sprijinit Ucraina sub nicio formă – s-ar fi întâmplat și în 2022 ce s-a întâmplat în 2014 și ceea ce au sperat cei de la Moscova: ca Ucraina să cedeze și puterea politică să fugă, comandamentele militare ucrainene să depună armele și atunci să fie un fel de marș de sănătate în Ucraina a forțelor militare ruse”, a explicat Cristian Diaconescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Vreau să vă spun ceva și această informație are un parfum de credibilitate, în opinia mea, foarte serios: în tancuri, în vehiculele blindate, militarii ruși aveau și uniformele de paradă. Nu numai cele de luptă”, a adăugat fostul ministru de Externe al României.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Deci ar fi cedat. Practic, Ucraina ar fi devenit un stat precum Kazahstanul – neutru și inexistent din punct de vedere al politicii externe. Deci Federația Rusă și-ar fi mutat forțele militare în Ucraina la frontiera vestică, adică la frontiera Alianței Nord-Atlantice”, a spus Cristian Diaconescu.

Cristian Diaconescu: Dacă Rusia ar fi ocupat Moldova prin vest, de partea cealaltă a Prutului, făcând o reîntregire a Moldovei în sens invers decât cel istoric și identitar?

„Întreb și sugerez ca temă de analiză: dacă următoarea solicitare, peste doi ani, în noua structură geostrategică, generată de premisa de la care vorbeam, Federația Rusă ar fi ocupat Moldova de partea cealaltă a frontierei, de partea cealaltă a Prutului, Moldova de la vest făcând o reîntregire a Moldovei în sens invers decât cel istoric și identitar”, a spus fostul ministru de Externe al României.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cătălin Striblea: Să fi intrat în Moldova noastră?

Cristian Diaconescu: „Da”.

Cătălin Striblea: Putem lucra cu un astfel de scenariu?

Cristian Diaconescu: „În Crimeea s-a lucrat din 2014 cu un astfel de scenariu”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Urmărește întreaga emisiune „România în Direct” aici:

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Cristian Diaconescu explică diferențele dintre conflictul din Ucraina și războiul din Kosovo | VIDEO