Confidenţialitate

Vasile Dîncu la Europa FM: Problema abuzului în serviciu trebuie clarificată  

Vicepremierul Vasile Dîncu a declarat la Interviurile Europa FM că problema abuzului în serviciu trebuie să fie clarificată în legislația noastră și speră că judecătorii Curții Constituționale vor lămuri această chestiune.

Vasile Dîncu a precizat că Guvernul va modifica legile administrației locale prin Ordonanţă de Urgenţă, inclusiv în ceea ce priveşte clarificarea atribuţiilor mandatului de primar.

”Primarului nu poţi să îi ceri, fiindcă că nu este o funcţie desemnată, constituţional nu poţi să îi ceri să fie pregătit pentru această funcție, dar poţi să îi ceri, ca după ce a fost ales, să parcurgă un anumit tip de formare, pentru că foarte mulţi primari, asociaţiile vin şi ne spun că ”noi suntem puşi să decidem, ni se cere să decidem şi plătim pentru greşelile pe care le facem, cu toate că nu suntem specializaţi în administraţie, cu toate că ne-au semnat înaintea noastră juristul”. Această frică face ca acum şi partidele să ne spună că nu au putut să găsească întotdeauna cei mai buni oameni, pentru că sunt oameni care au renunţat datorită faptului că mandatele nu sunt clare şi inclusiv abuzul în serviciu trebuie mult mai bine definit în legislaţie”, a declarat vicepremierul Vasile Dîncu.

”Încă nu a spus (n.r. Curtea Constituțională), sper să spună că abuzul în serviciu trebuie mult mai bine definit în legislaţia noastră.”

Întrebat dacă este pentru adoptarea unei decizii a CCR de dezincriminare a abuzului în serviciu în forma prevăzută în legislaţia actuală, vicepremierul a răspuns afirmativ.

”Trebuie să fie definite foarte clar mandatele (n.r. primarilor). E un lucru foarte important pe care îl vom face noi prin legile noi, legile care guvernează administraţia centrală şi locală. Apoi trebuie să vedem în ce măsură anumite atribuţii le poate exercita până la urmă exclusiv primarul, în ce măsură avem o responsabilitate colectivă, şi aşa mai departe”, a mai spus Vasile Dîncu.

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat recent tot la Interviurile Europa FM că, în cazul în care abuzul în serviciu va fi dezincriminat, vor fi închise 865 de dosare privind achiziţii publice, cu prejudicii de milioane de euro.

”Nu ştiu în ce măsură, eu nu sunt jurist şi nu ştiu ce înseamnă dezincriminare în mod clar şi ce efecte are dezincriminarea. Eu nu mă refer la acest lucru. Eu mă refer la clarificarea mandatelor. Adică trebuie să ştim foarte clar, pentru că anumite lucruri din abuzul în serviciu sunt făcute cu, să spunem cu rea intenţie, altele sunt făcute din greşeli. (…) Nu e atribuţia CCR decât în momentul în care nici Guvernul şi nici Parlamentul nu au adus în legislaţie clarificările necesare. Vorbeam de ceea ce facem noi: vom aduce în noua lege şi va ajunge în Parlament, sigur, Parlamentul va aproba sau nu legea de adoptare a Ordonanţei, dar vom aduce aceste clarificări necesare din punct de vedere tehnic”, a mai declarat Vasile Dîncu.

Curtea Constituţională a amânat pentru 15 iunie pronunţarea în cazul excepţiilor de neconstituţionalitate privind abuzul în serviciu. Ședința de marți a durat mai bine de 8 ore, dar nu s-a ajuns la nicio decizie.

Una dintre excepții a fost ridicată de fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, trimisă în judecată pentru abuz în serviciu.