Varujan Vosganian: Alegerile din două tururi de scrutin oferă șanse mai mari candidaților -AUDIO

La Europa FM, în cadrul emisiunii Drum cu Prioritate, deputatul Varujan Vosganian a explicat de ce vrea ALDE ca primarii să fie aleși, din nou, în două tururi de scrutin.

„E limpede că alegerile din două tururi de scrutin oferă șanse mai mari candidaților de a avea reprezentativitate. Cel care ajunge primar nu are destule voturi ca să vorbească în numele unei majorități consistente. Ăsta este motivul pentru care noi credem că trebuie să ne întoarcem la formula cu două tururui”, a spus Vosganian.

Toate acestea după ce el și europarlamentarul Norica Nicolai au lansat un mesaj public prin care afirmă că partidul dorește această schimbare.

„Vrem alegeri în două tururi. Legitimitatea democratică este mult mai mare, în condițiile în care lehamitea de politică este evidentă”, a început mesajul europarlamentarului.

Despre modul în care urmează să se contretizeze această propunere, deputatul alianței a spus că „în Senat această variantă deja a fost adopatată și cei de la ALDE au votat pentru alegeri în două tururi de scrutin”.

Poiectul urmează să fie dezbătut în Camera Deputaților și abia apoi se va cunoaște destinul acestuia.

Întrebat dacă s-au purtat discuții, Varujan Vosganian a spus că „ultima discuție în coaliție a fost săptămâna trecută când pe agenda de lucru am avut proiectul legii bugetare, legislația fiscală și procedurile penturu legile justiției. Nu am discutat această temă”.

Dacă urmează să discute sau dacă așteaptă să vadă cum evoulează lucurile, deputatul ALDE a precizat: „Nu știu dacă urmează. Noi în orice caz nu o ridicăm”.

Săptămâna trecută, liberalii au cerut întoarcerea la acest mod de alegere al primarilor, iar senatorul Mihai Ruse (ALDE) a votat și el în favoarea modificărilor.

Interviul integral din cadrul emisiunii Drum cu Prioritate, de la Europa FM:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS