Confidenţialitate

Variola maimuței, confirmată în America de Nord și Europa. Boala nu este foarte contagioasă de la om la om, însă nu are tratament

Variola maimuței a fost detectată și în America de Nord după ce mai multe țări europene au declanșat alertă națională de sănătate. Boala nu este foarte contagioasă de la om la om, are simptome mai ușoare decât variola umană, dar nu are tratament.

Autoritățile americane anunță că au detectat primul caz de variola maimuței la o persoană care locuiește în nord-estul țării și care a călătorit recent în Canada. În această țară sunt analizate peste 10 cazuri suspecte.

Alte circa 50 de cazuri confirmate sau suspecte au fost detectate în Marea Britanie, Spania și Portugalia. Ultimele două au declanșat alertă națională de sănătate.

Majoritatea pacienților de până acum sunt bărbați din comunitatea LGBTQ.

Endemică în Africa de Vest, infecția virală are printre simptome febră, dureri de cap, dureri musculare, frisoane, oboseală, inflamarea ganglionilor limfatici.

Ulterior pot să apară erupţii la nivelul pielii, care provoacă mâncărimi sau chiar durere.

Îmbolnăvirile de până acum sunt în atenția Organizației Mondiale a Sănătății care recomandă depistarea tuturor persoanelor cu care au intrat în contact cei infectați.

Foto: Shutterstock