Confidenţialitate

Varianta sud-africană de SARS-CoV-2, depistată în Noua Zeelandă

Revenită recent din Europa, o femeie a fost testată pozitiv la infecția cu variantă sud-africană a coronavirusului SARS-CoV-2.

Rezultatul a apărut la 10 zile de la finalizarea carantinei sale obligatorii, de două săptămâni, astfel că infectarea s-a produs, cel mai probabil, în timpul izolării sale.

Eforturile Noii Zeelande în lupta împotriva pandemiei a fost salutat în străinătate, arhipelagul totalizând mai puţin de 2.000 de cazuri de la începutul pandemiei.

În total, 25 de decese au fost atribuite maladiei COVID-19 în această ţară.

În vârstă de 56 de ani, femeia este prima persoană din Noua Zeelandă infectată prin transmitere locală de la jumătatea lunii decembrie şi prezintă o tulpină a virusului care este, probabil, mai contagioasă.

“Tulpina infecţiei este varianta sud-africană, iar sursa contaminării este cel mai probabil o altă persoană care s-a întors” din străinătate, a declarat luni ministrul Sănătăţii, Chris Hipkins.

Femeia ar fi fost infectată în timpul carantinei de către o persoană care se afla la acelaşi etaj cu ea şi care a fost testată pozitiv cu două zile înainte ca această femeie să-şi încheia carantina.

După ce a ieşit din carantină, aceasta a călătorit în regiunea Northland, din extremitatea nordică a ţării, şi a prezentat simptome de COVID-19 timp de câteva zile înainte de a fi testată pozitiv.

Două dintre rudele sale, inclusiv soţul său, au fost testate de atunci negativ.

Directorul general pentru sănătate, Ashley Bloomfield, este de părere că faptul că acele persoane nu au fost infectate se datorează, probabil, tipului de simptome pe care le-a prezentat femeia.

“Nu a menţionat niciun simptom respirator, ci cu precădere dureri musculare, deci este posibil să nu fi răspândit atât de mult virusul”, a explicat el.