Confidenţialitate

Vali Rauca, de la Grimus, la Rock Sessions: “Singurul loc unde totul dobândește sens și unde ne simțim, cu adevărat acasă, e pe scenă”

Trupa Grimus iese din amorțire și dorește să lanseze un nou album în această toamnă. A făcut și primul pas, o piesă nouă, “Apatrizi”, ce a venit însoțită și de un video clip. Unul cu un final foarte emoționant, un colaj de secvențe din concertele unor trupe prietene. Probabil și de aici emoția a fost sporită.

Chitaristul și principalul compozitor al trupei Grimus, Vali Rauca, a purtat un scurt dialog cu Mihai Dinu, în emisiunea Rock Sessions, de la Europa FM.

“Apatrizi” este un titlu dur. Cuvântul poate avea o conotație negativă, una dintre definiții sună sec: “om fără patrie”. Dar dacă suprapunem pandemia peste titlu, nu cred că despre faptul că vă simțiți dezrădăcinați este vorba. La ce se referă, de fapt, piesa?

“Apatrizi este un simbol, mai mult decât la sensul cuvântului piesa se referă la acel spațiu numai al nostru și al publicului care a lipsit cu desăvârșire în ultimul an. De aici și sentimentul că nu ne aparținem și că nu ne găsim locul în ultima vreme.

Trupele sunt obișnuite să meargă din oraș în oraș, totul pe repede înainte, așa că singurul loc unde totul dobândește sens și unde ne simțim cu adevărat acasă e pe scenă, cu publicul în față, singura patrie pe care muzicienii o recunosc și-n lipsa căreia devin apatrizi”, spune Vali Răuca

Pandemia a lovit rău sectorul muzical. O astfel de situație poate modifica viziunea voastră despre muzică?

“Viziunea despre muzică nu prea a putut să ne-o modifice. În schimb, ceea ce a reușit a fost să ne facă să fim recunoscători pentru orice piesă, concert sau pur și simplu repetiție pe care o putem face împreună.

Mai demult nu gândeam așa, am simțit de multe ori bucuria de a face ceva semnificativ împreună, dar recunoștința a venit mult mai târziu în acest context fragil”, a recunoscut Vali Rauca.