Confidenţialitate

Valeriu Gheorghiță spune că administrarea celei de a treia doze de vaccin anti-Covid ar putea începe în septembrie | AUDIO

Autoritățile se pregătesc pentru a administra a treia doză de ser anti-Covid.

Cel mai probabil imunizarea va începe în a doua jumătate a lunii septembrie, spune Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Acțiunea va începe doar după avizul Agenției Europene a Medicamentului, mai spune medicul. Excluse de la administrarea dozei de suprarapel vor fi persoanele care s-au vaccinat și au trecut prin boală.

”Dacă lucrurile merg bine, în sensul că până în septembrie se va acorda această autorizare așa cum s-a întâmplat și în Statele Unite, de către Agenția Europeană a Medicamentului, credem că a doua parte a lunii septembrie sau cel târziu început de octombrie putem să demarăm această administrare a celei de a treia doze, excluzând persoanele care au făcut deja două doze și au istorii de trecere prin boală. Ne confruntăm cu varianta Delta și e important să avem o schemă completă, indiferent dacă am trecut sau nu prin boală.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Medicul a explicat și ce fel de ser anticovid li se va administra celor care s-au vaccinat cu o schemă completă cu vaccin AstraZeneca.

La a treia doză, aceștia vor primi o doză dintr-un vaccin ARN Mesager.

”Dacă vorbim de schema de vaccinare de la compania BionTech Pfizer, atunci a treia doză va fi cu același vaccin. Dacă vorbim vorbim de schema de vaccinare Moderna, atunci a treia doză va fi cu vaccin Moderna, dacă vorbim însă de vaccinul cu subvector viral, foarte probabil, dar aici avem nevoie de datele de la Agenția Europeană a Medicamentului și recomandarea Centrului European de Control al Bolilor, probobil se va face o schemă mixtă, adică se va administra o doză de vaccin pe bază de ARN Mesager celor care au schemă completă de vaccinare cu vaccin pe bază de vector viral.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.