Confidenţialitate

Valeriu Gheorghiță, despre 10 milioane de vaccinați până la 1 septembrie: Noi putem asigura atingerea acestui obiectiv | AUDIO

# Vaccinarea merge încet, iar pandemia nu s-a terminat. Autorităţile atrag atenţia că 4 tulpini ale virusului sunt încă virale. Mai mult – localităţile cu rată mică de vaccinare riscă să dezvolte noi focare şi să fie carantinate.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă e de părere că de-abia spre sfârşitul lunii viitoare vom atinge rata de vaccinare stabilită pentru 1 iunie, şi anume 5 milioane de persoane. Numărul de imunizări scade de la o zi la alta. De vină nu e organizarea. Medicul Valeriu Gheorghiţă.

”Problema fundamentală este în ceea ce privește încrederea oamenilor, e o problemă în ceea ce privește în general intenția de vaccinare, în România, pe toate tipurile de vaccinuri”.

O altă ţintă vehiculată de autorităţi a fost 10 milioane de persoane vaccinate până la 1 septembrie. Este o ţintă realistă?

”Noi putem asigura atingerea acestui obiectiv, avem capacitate de vaccinare, avem personal suficient, avem doze suficiente. Se poate atinge fără probleme acest obiectiv dacă oamenii vor vrea să se vaccineze.”

Valeriu Gheorghiţă lansează, însă, un avertisment.

”Trebuie să ținem cont că localitățile care acum nu au rată suficient de bună de vaccinare sunt localități care sunt la risc ca în perioada în care vom avea o creștere a numărului de cazuri să fie carantinate. Unde vedem acele zone roșii unde au sub 5% estimată acoperirea vaccinală să mobilizăm tot mai multe resurse încât să reducem acest decalaj”.

În acest moment, aproape 4,5 milioane de persoane s-au vaccinat cu cel puțin o doză, iar aproape patru milioane cu schemă completă. Autorităţile nu iau în calcul acordarea de stimulente pentru a încuraja vaccinarea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.