Confidenţialitate

Vaccinul AstraZeneca atinge potențialul maxim la a doua doză administrată după 12 săptămâni | AUDIO

Vaccinul anti-COVID produs de AstraZeneca atinge potențialul maxim atunci când a doua doză este administrată după 12 săptămâni, este concluzia unor studii clinice prezentate în revista The Lancet.

În România, doza rapel a vaccinului produs de AstraZeneca se face la 8 săptămâni de la prima doză.

Studiile clinice prezentate de revista The Lancet au fost făcute pe grupuri selectate aleatoriu în Marea Britanie, Brazilia și Africa de Sud, țări în care au fost identificate 3 tulpini diferite ale virusului SARS-COV-2.

Au fost peste 17.000 de participanți la studiu, cu vârsta între 18 și 70 de ani. În special la persoanele cu vârsta sub 55 de ani, s-a constatat un nivel al anticorpilor de două ori mai mare atunci când vaccinul a fost administrat la interval de 12 săptămâni, comparativ cu cei care au primit dozele la 6 săptămâni.

La 12 săptămâni, eficiența vaccinului depășește ușor 80 la sută, la sub 6 săptămâni, este de doar 55 la sută.

Studiul a mai scos la iveală că o singură doză de vaccin AstraZeneca are o eficacitate puternică de 76 la sută, în primele 90 de zile după vaccinare.

În Marea Britanie, guvernul a insistat ca tot mai multe persoane să primească prima doză de vaccin, iar doza rapel să fie amânată până la 12 săptămâni, iar această politică a fost dur criticată. Noul studiu arată acum că decizia, luată în baza unor date preliminare, este justificată. Autorii studiului cred că aceste noi informații vor influența campaniile de vaccinare din întreaga lume.

Sursa foto: Marius Mantea

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Florentina Mihăiță