Confidenţialitate

Vacanta in Lyon, capitala mondiala a gastronomiei

Unii spun că orașul Lyon concurează cu Parisul, ba chiar că l-ar întrece în frumusețe. Aflat la 460 de kilometri de capitala Franței, Lyon le oferă turiștilor o experiență mult mai intimă decât Parisul, fără a avea, însă, un aer provincial, cu minusurile pe care le presupune acest lucru.

Din punct de vedere turistic, orașul este aproape la fel de ofertant ca Parisul. Partea cea mai valoroasă – cartierul Vieux Lyon, colina Fourvière și colina Croix-Rousse – face parte din Patrimoniul UNESCO încă din 1998.

Istoria orașului are legătură cu industria mătăsii, iar o plimbare prin Croix Rousse, prin pasajele înguste denumite traboules, este o adevărată întoarcere în timp. Aceste pasaje îi ajutau pe lucrătorii în mătase să ajungă mai repede de la o adresă la alta. Prin urmare, ca turist nu poți pleca din Lyon fără a cumpăra măcar o eșarfă colorată din mătase naturală.

Bucătăria este un alt capitol la care Lyonul excelează. A luat naștere în secolul al XX-lea; bucătarii, concediați în masă de familiile burgheze, au pus bazele unor afaceri proprii. Așa au apărut multe dintre restaurantele cu tradiție din zilele noastre, care fac deliciul oricărui turist gurmand. Unele se numără printre cele mai bune restaurante din lume, iar prețurile sunt pe măsură. De altfel, chiar zilele acestea, în Lyon se desfășoară cel mai important concurs dedicat chefilor, Bocuse d’Or. Din gastronomia locală, sunt vestite: ‘la rosette et le jésus’ și ‘le cervelas’ – specialități din carne de porc, și ‘Sarment du Beaujolais’, adică bomboane de ciocolata cu vin Beaujolais. Acest vin local se găsește în toate restaurantele. Orice turist ar trebui să-și rezerve măcar o zi pentru a explora împrejurimile orașului, unde se află podgoriile Beaujolais, Coteaux du Lyonnais și Côtes du Rhône.

Pe de altă parte, nu putem vorbi despre Lyon fără a pomeni personalitățile care s-au născut sau au locuit aici. De exemplu, frații Auguste si Louis Lumière, inventatorii cinematografului. În Lyon au trăit și scriitorul Francois Rabelais, autorul cărții Gargantua și Pantagruel, frații Montgolfier – care au construit primul balon cu aer cald, precum și scriitorul Antoine de Saint-Exupéry, autorul celebrului roman ‘Micul Prinț’.

Mai rămâne întrebarea: cum ajungem în Lyon?

E puțin mai complicat și aceasta pentru că din 2013 nu mai există o cursă directă București-Lyon. Ne rămân cursele cu escală, dar au marele dezavantaj al duratei lungi sau putem zbura până la Paris, de unde luăm TGV-ul până în Lyon. În ciuda acestei mici piedici, orașul Lyon este, fără dubiu, un must-see.