Vă încurcă în vreun fel faptul că premierul țării noastre este urmărit penal?

A fost mare scandal acum ceva timp când, încercând să limiteze interceptările făcute de către DNA, parlamentarii au băgat în Codul de Procedură Penală obligativitatea începerii urmăririi penale, înainte de a face investigații împotriva oricărei persoane.

Altfel spus, dacă există indicii rezonabile privind comiterea unei fapte penale de către un cetățean, procurorul nu-l poate audia înainte de a stabili dacă respectivul este martor sau suspect, trebuie înainte de toate să îl considere suspect, să îl înștiințeze că e suspect și abia apoi să îl audieze. Vedeți la ce mutații juridice am ajuns din cauza disperării unor politicieni cărora nu le este rușine de nimic dar, acum, au coșmaruri cu DNA-ul?

Atâta doar că e mult mai greu de modificat Constituția, care are unele prevederi destul de neplăcute în cazul în care se cere urmărirea penală a unui demnitar. Procurorul are indicii că s-au săvârșit fapte de fals, evaziune fiscală și spălare de bani în dosarul Șova-Rovinari, că premierul Victor Ponta a participat într-un fel sau altul la aceste fapte, dar nu poate aduna probe care să-l acuze sau să-l disculpe pe acesta decât dacă declanșează urmărirea penală. Cea mai gravă dintre infracțiuni, cea de spălare de bani, prevede pedepse de până la 12 ani de închisoare.

Având în vedere certitudinea faptului că Ponta a primit de la Șova bani, iar apoi l-a propus într-o funcție de mare răspundere în statul român, procurorul este obligat să investigheze și posibilitatea comiterii unei infracțiuni de conflict de interese. Dar pentru asta trebuie să ceară începerea urmăririi penale, că așa au vrut parlamentarii. Dacă nu face asta, atunci nu poate administra probe, indiferent că probele respective îi sunt sau nu favorabile lui Victor Ponta.

Deci, trag o linie și vă spun că dacă nu începea urmărirea penală, procurorul DNA era un incompetent care mânca degeaba salariul. Acum însă că a început-o în primul dosar și că a cerut camerei deputaților autorizarea pentru începerea urmăririi penale în al doilea dosar, avem o problemă de ordin constituțional – premierul Victor Ponta, în loc să conducă Guvernul țării, trebuie să meargă pe la audieri, în Parlament, la DNA, pe unde o mai fi nevoie, ba chiar riscă și unele interdicții, cum ar fi cea de a părăsi localitatea sau de a lua legătura cu anumite persoane. Nu-i așa că e ciudat? Ponta poate fi nevinovat, dar, pentru că este urmărit, o dată că intră pe o procedură constituțională, iar, a doua oară că autoritatea sa de prim-ministru are poate de suferit. Sau n-are?

De vineri, de când DNA-ul a anunțat începerea urmăririi penale, subiectul a devenit extrem de politic… L-a politizat suplimentar chiar Ponta, care a vorbit încă de pe scările DNA de schimbarea majorității parlamentare, apoi au urmat manifestații în stradă, liderul unui partiduleț a vrut mort-copt să se vadă la televizor cu mâinile întoarse la spate de jandarmi…

Ceea ce vă propun eu astăzi, spune Moise Guran, este să depolitizăm acest subiect… dacă se poate… Acum, după ce v-am explicat ce înseamnă începerea urmăririi penale. Vă încurcă în vreun fel faptul că premierul țării noastre este urmărit penal?

Puteţi asculta LIVE România în Direct şi online, la adresa www.europafm.ro/live. Moise Guran vă invită să vă exprimaţi opinia şi să o faceţi auzită în întreaga ţară sunând la numărul de telefon 0372.069.599.