V. Ponta: Declaraţia unică privind venitul anual va fi introdusă în următorii ani, nu imediat

Ea va fi completată în continuare doar de persoanele cu mai multe surse de venit, iar scopul său e ca taxele să fie achitate într-un singur loc, a declarat premierul Victor Ponta.

Premierul a fost rugat să explice ideea pe care o lansase vineri seara, fără să dea detalii.

Victor Ponta a început prin a spune că presa ‘se împotriveşte’ imediat oricărei măsuri bune. Și a adăugat – citez – ‘azi, oamenii se duc la primărie pentru taxe locale, la ANAF pentru alte taxe. Ca să reduci birocraţia, ai o singură declaraţie, nu cinci declaraţii. În acelaşi timp, poţi combate evaziunea fiscală’

Potrivit premierului, cei care au un singur venit, din salariu sau din pensie, nu au de ce să facă mai multe declarații de venit. În prezent, există un proiect-pilot în acest sens în Bucureşti şi judeţul Ilfov, dar el ar trebui extins, susține premierul. Vineri, premierul Ponta a afirmat că România trebuie să revină la obligaţia ca fiecare cetățean să-și declare o dată pe an toate veniturile, măsură la care s-a renunțat în 2005. Victor Ponta a dat asigurări că Guvernul va păstra cota unică de impozitare până la alegerile din 2016.

Sorin Ioniță, membru al organizației neguvernamentale Expert Forum, atrage însă atenția că premisa de la care pleacă demersul premierului este una falsă: din 2005 încoace s-au declarat tot timpul veniturile din chirii, activități independente, tranzacții financiare sau venituri din străinătate.

Sorin Ioniță adaugă că marile averi din România nu s-au strîns din salarii, drepturi de autor sau din alte surse declarabile. Mai degrabă, ele s-au acumulat prin firme off-shore-, restituiri frauduloase sau prin fapte de corupție.