USR solicită Ministerului Afacerilor Externe să reacționeze oficial la afirmațiile Ambasadei Federației Ruse

Într-un comunicat transmis Europa FM, Uniunea Salvați România solicită Ministerului Afacerilor Externe să reacționeze oficial la afirmațiile Ambasadei Federației Ruse legate de așa-zisa „aniversare” a 75 de ani de la „eliberarea” României de către Armata Roșie în contextul discuțiilor recente despre comportamentul soldaților sovietici în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

”Reamintim pe această cale Ambasadei Federației Ruse că, la nivel internațional, nu doar Uniunea Europeană ci și organizații la care Federația Rusă este parte, precum Consiliul Europei și OSCE au adoptat documente în care sunt condamnate toate regimurile totalitare, inclusiv stalinismul și comunismul.

A face apologia dictatorului Stalin într-o țară care a trăit pentru aproape jumătate de secol trauma regimului comunist impus cu tancurile, așa cum s-a petrecut și în celelalte țări „eliberate” de Armata Sovietică, înseamnă a disprețui memoria tuturor victimelor comunismului.

Uniunea Salvați România nu va accepta să participe la nicio manifestare care să aniverseze un moment istoric care a însemnat, odată cu sfârșitul regimului nazist, începutul totalitarismului comunist. Dimpotrivă, ne exprimăm speranța că, la 80 de ani de la semnarea pactului Ribbentrop-Molotov, pe 23 august 2019 vom organiza cum se cuvine Ziua Europeană a Comemorării Victimelor regimurilor totalitare, indiferent de natura sau numele acestora: Comunism, Fascism, Nazism, Stalinism. Doar printr-un efort comun de păstrare e memoriei colective vom putea lupta împotriva celor care folosesc frica, extremismul și intoleranța ca arme de luptă împotriva valorilor noastre comune europene”, se arată în comunicatul USR.

Este prima reacție a unui partid după postarea făcută vineri pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei la București.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS