Confidenţialitate

USR şi PNL vor contesta la CCR alegerea lui Florin Iordache ca şef al Consiliului Legislativ

A fost publicată în Monitorul Oficial hotărârea de numire a lui Florin Iordache la şefia Consiliului Legislativ, în urma votului de marți din Parlament.

Însă, controversele continuă. După ce s-au acuzat reciproc că l-au ajutat pe social democrat să obţină funcţia, USR şi PNL anunţă că vor contesta votul la Curtea Constituţională.

În Hotărîrea publicată în Monitorul Oficial e invocat un articol din Constituţie referitor la votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Cameră, şi nu legea de organizare a Consiliului Legislativ care spune că seful institutiei trebuie ales cu votul majorităţii parlamentarilor.

Primul care a atras atenţia asupra unui posibil viciu de procedură în alegerea lui Florin Iordache a fost contracandidatul său, fostul presedinte al CCR, Augustin Zegrean.

În opinia acestuia, votul nu ar fi valabil.

Iordache a fost ales cu majoritatea voturilor parlamentarilor prezenţi – 260 din 465.

Președintele USR, Dan Barna, a preluat ideea şi a dus-o mai departe: partidul său va contesta la Curtea Constituțională numirile de la Consiliul Legislativ.

Ulterior, s-a raliat demersului si PNL.

Prim vicepresedintele liberal Raluca Turcan nu exclude o reluare a procedurii:

“În mod normal, da. Ţinînd cont că , acum, parlamentul este acaparat de favorizatori ai infractorilor, vom vedea ce se va întâmpla în Parlamentul României. Alegerea domnului Iordache este nelegală. Oricine poate să citească articolul 9, din legea de funcţionare a Consiliului Legislativ şi să vadă că preşedintele Consiliului Legislativ se alege cu majoritatea deputaţilor şi senatorilor.”

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Liberalii spun ca au numărul necesar de semnături pentru atacul la CCR și ca vor să vina în sprijinul colegilor de la USR, asa ca vor depune rapid sesizarea la Curte.