Confidenţialitate

USR PLUS nu participă la ședința de Guvern, după scandalul pe „Anghel Saligny”

UPDATE

Reprezentanții Guvernului au anunțat că ședința de Guvern, întreruptă miercuri la prânz, va fi reluată la ora 19.00, conform programului anunțat. Asta deși reprezentanții USRPLUS au declarat că nu vor participa la aceasta.

Știrea inițială

Co-președinții USR PLUS, Dan Barna și Dacian Cioloș, au anunțat, cu o oră înainte de reluarea ședinței de Guvern suspendate miercuri dimineață, 1 septembrie, că nu vor participa.

Cei doi convoacă, pentru joi, 2 septembrie, ședința Coaliției, după scandalul legat de programul „Anghel Saligny”.

„Am decis să nu participăm în această seară la ședința de Guvern de la ora 19.00 și să convocăm mâine dimineață la ora 10.00 o ședință a coaliției”, a declarat Dan Barna.

Conform acestuia, programul „Anghel Saligny” trebuie aprobat în coaliție.

Această coaliție conduce Guvernul și are o majoritate în Parlament pentru a face politici publice. PNDL 3 nu este un porgram egal cu steagul județul Covasna, celălalt subiect de pe lista suplimentară de ședință de astăzi. Un program în care vorbim de 50 de miliarde din avuția României amanetată pentru un număr de ani în față este un program care are nevoie de un acord politic în cadrul coaliței”, a mai spus Barna.

Dacian Cioloș a anunțat că dacă ședința de Guvern de miercuri va avea loc fără miniștrii USRPLUS va fi convocată o ședință a Biroului Național al formațiunii.

Vom avea o ședință a Biroului Național dacă premierul decide să țină ședința de Guvern fără miniștrii USRPLUS. Asta înseamnă că ține o ședință de Guvern cu participarea a două partide din coaliție, pentru că acest Guvern e format din trei partide, nu e un Guvern pe persoană fizică. Dacă o face, noi vom avea o ședință a Biroului Național în această seară, în care vom decide care e mandatul cu care mergem mâine la coaliție”, a adăugat Cioloș.

Coaliția de Guvernare a intrat într-o nouă criză, după ce ședința Guvernului de miercuri a fost suspendată din cauza intenției premierului Florin Cîțu de a introduce pe ordinea de zi suplimentară programul „Anghel Saligny”, în ciuda opoziției reprezentanților USR PLUS.

Copreședintele USR Plus, Dacian Cioloș, a anunțat că miniștrii USR PLUS s-ar putea retrage de la guvernare dacă nu sunt respectate solicitările privind negocierile programului ”Anghel Saligny”, cunosctul drept PNDL 3, proiect pe care premierul Florin Cîțu l-a forțat pe ordinea de zi a ședinței de guvern.

Vicepremierul Dan Barna a spus că a constatat că a fost introdus, la surpriză, „acest PNDL 3” și a avertizat că „surprize de genul celei de azi sunt de neacceptat pentru USR PLUS”: „Pentru noi toate opțiunile sunt pe masă”.

Nici nu am apucat bine sâmbătă să spun în discursul meu pentru președinția USR PLUS și pare că a fost luat foarte în serios această replică și un fel de joacă, că nu știu cum să o numesc altfel, am văzut în această dimineață în ședința de guvern, unde, deși luni, în cadrul ședinței de coaliție am convenit împreună că vom continua discuțiile și pe PNDL 3, și pe SIIJ și pe pensiile speciale și urma să venim cu amendamente, am constatat la această ședință de guvern, unde la pregătitoare nu exista nimic prevestitor, că a fost introdus, la surpriză, acest PNDL”, a declarat Dan Barna.