Confidenţialitate

USR-PLUS: “Două luni intense în care am încercat să construim un buget realist”

“Două luni , pentru un buget realist” – așa suna anuntul alianţei USR-PLUS, după ce Executivul a aprobat aseara proiectului de buget pe 2021.

USR-PLUS adaugă ca bugetul se încadrează în ţinta de deficit agreată cu Comisia Europeană, dar e orientat, în acelaşi timp, către obiectivele stabilite în programul de guvernare şi, cel mai important, prioritizează investiţiile, intr-un context economic dificil.

Alianta subliniază un buget de investiţii fără precedent la transport – peste 14 miliarde de lei, mai mult de jumatate pentru investiţii pe fonduri europene.

Reprezentanții USR-PLUS adaugă ca, anul acesta, companiile de stat cu pierderi sau datorii nu vor avea creşteri salariale şi vor fi obligate să prevadă în bugetul propriu reducerea pierderilor prin măsuri concrete, cu termene-limită.

Premierul Florin Cîțu a declarat vineri seară, după ședința de Guvern, că a fost aprobat Bugetul pe anul 2021. Bugetul va fi prezentat Parlamentului pentru dezbatere.

Proiectul legii bugetului pe 2021 a fost lansat în dezbatere publică pe 11 februarie și este configurat pe o creştere economică de 4,3%.

Veniturile sunt de 174,102 miliarde de lei, iar cheltuielile de 318,456 miliarde de lei credite de angajament şi 261,451 miliarde de lei credite bugetare, cu un deficit de 87.349,7 milioane de leis.

Deficitul bugetului general consolidat este estimat la 7,16% din Produsul Intern Brut în acest an, în condiţiile unor venituri reprezentând 32,67% din PIB şi ale unor cheltuieli de 39,84% din PIB, potrivit proiectului.