Confidenţialitate

Urmează-ți Visul: Bogdan Tănasă construiește primul centru educațional pentru copiii nevoiași | VIDEO

Treizeci de case în aproape șase ani, așa s-ar putea sintetiza rezultatele proiectului “Casa Share”, în spatele căruia se află Bogdan Tănasă.

Din donații și resurse proprii, Bogdan le-a oferit mai multor familii din zona Moldovei câte o casă decentă, cu baie și curent electric, în care copiii pot să învețe fără să tremure de frig pe timpul iernii.

Bogdan Tănasă a ajutat până acum peste 300 de copii. Printre ei se numără și Roxana, care pentru mulți a rămas “fetița cu piureul”. În iarna lui 2018, Roxana apărea într-un reportaj la Pro TV în care spunea că ar vrea să mănânce piure cu carne și la desert, niște biscuiți.

Lipsa hranei nu era singura problemă, în condițiile în care locuia cu cei 4 frați și părinții într-o cocioabă care putea oricând să cadă peste ei.

La momentul respectiv, Europa FM a donat 20% din impozitul pe profit pentru „Casa Share” și i-a încurajat și pe alții să facă la fel.

În urmă cu doi ani, românii aflau că Roxana, un copil de clasa a doua dintr-un sat din județul Vaslui, n-a mai mâncat de mult piure cu carne. Faptul că mânca puțin și prost era doar una dintre probleme.

La momentul respectiv, Roxana a frânt inimile multor români, dar niciunul nu a reacționat ca Bogdan Tănasă.

“Ți-e greu să nu poți să ajuți pe toată lumea. Sunt foarte multe cazuri care vin. Sunt 5 – 6 cazuri pe zi și tu trebuie să decizi pe cine ajuți și pe cine nu. – Cum iei decizia pe cine ajuți și pe cine nu?  Tot ce ajut eu, merg și văd cine sunt acei oameni.

Nu aș putea să ajut o familie în care tatăl să stea pe prispă și mânce semințe și noi să lucrăm la casă lui. E greu să faci lucrul asta. Întrebăm la vecini, întrebăm asistentul social, întrebăm preotul și așa mai departe. Îți faci o analiză”, mărturisește Bogdan Tănasă.

După o astfel de analiză, Bogdan Tănasă a decis să îi construiască Roxanei și familiei ei o casă adevărată. Până atunci, cei 7 membri ai familiei se îngrămădeau în 3 cămăruțe care se puteau prăbuși oricând. Pe lângă bucătărie și o baie adevărată, în fiecare casă pe care o construiește se gășește neapărat și un birou.

“Acel birou, la care nu o să renunț până mor, le spun totdeauna <<Vezi biroul asta? Asta este viitorul tău>>. Ei își pot schimbă viitorul. Pe cât mai mulți să îi văd oameni în viață. Asta vreau.”, spune Bogdan Tănasă.

Cele 30 de case pe care Bogdan Tănasă le-a construit până acum, din donații și fonduri proprii, sunt un mijloc, nu un scop în sine. Scopul îl reprezintă un trai decent, care nu se poate atinge fără educație. Emanuela are 9 copii și locuiește într-una dintre casele construite de Bogdan Tănasă.

“În comparație cu viața de dinainte sau cu posibilitatile de dinainte, s-au schimbat foarte multe. Și copiii sunt mai îngrijiți. Merg cu toții la școala. Au silința de a învața anumite lucruri. – Când am stat noi de vorbă, în urmă reportajului, ați primit o văcuță de lapte. – Da!!! Văcuța! Vă spun sincer, este alimentația proprie în casă”, a spus Emanuela, o mamă care crește nouă copii.

Și oricât de medieval ar suna, când crești nouă copii, într-un sat sărac din Moldova, sunt șanse ca laptele vacii să fie singurul lucru pe care îl pui pe masă în ziua respectivă.

Revenind la Bogdan Tănasă, pe lângă cele 30 de case construite, suficiente cât să formeze un sat, omul din spatele proiectului “Casa Share” a mai renovat sau modificat un număr cam la fel de mare locuințe.

Printre ele, și casa în care locuiește Mario, un băiat care suferă de boala oaselor de sticlă.

“Păi, acuma mă ridic singur pe la marginea patului. Merg cât de cât singur și mă țin de ușa de perete”, a spus Mario.

“Mai merge în cadru, dar nu foarte mult. Obosește”, a completat și mama lui.

Sunt realizări uriașe pentru un copil care la orice efort, putea face o fractură. Oasele îi sunt ceva mai tari mulțumită tratamentului care se făcea doar la București. Și da, Bogdan Tănasă îi asigura transportul.

Tratamentul consta, de cele mai multe ori, în administrarea unor perfuzii scumpe care, din cauza birocrației, se puteau face doar la capătul unui drum de 400 de kilometri.

În urma reportajului Europa FM, spitalul din Iași a primit dreptul de administra tratamentul medicamentos. Dar între timp, medicamentul în cauză nu se mai găsește nicăieri. Nici la București, spune mama lui Mario.

“Cât de important este tratamentul? – Foarte important! Alt tratament nu există și ne agățăm și noi de singura variantă pentru întărirea oaselor. Așa, eu zic că e mai bine decât era înainte. În anii trecuți”, a spus mama lui Mario.

Lista copiilor care au primit o șansă mulțumită lui Bogdan Tănasă are vreo 300 de nume. În viitorul nu foarte îndepărtat, ar putea fi și mai mulți. Pentru asta, Europa FM a donat 20% din impozitul pe profit pentru „Casa Share” și i-a încurajat și pe alții să facă la fel.

“M-a sunat foarte multă lume după acel interviu de la voi. Drept dovadă, începem săptămâna viitoare să săpăm fundația pentru acel centru de zi. Nu am cum să îi schimb pe părinți. Eu trebuie să îi schimb pe copii. Și să îi educăm. Și asta o să fac acum pentru 70 de copii, unii de la Casa Share, alții din satele de aici, cu posibilități financiare limitate. O să le dăm o masă caldă și educație”, a explicat Bogdan Tănasă.

Un acoperiș deasupra capului, o baie cu apă caldă, un birou unde își pot face lecțiile și mâncare. Bogdan Tănase încearcă să le ofere celor mici lucruri simple, dar care, din păcate, nu se regăsesc în toate familiile.

Visurile copiilor de care are grijă sunt și visurile lui. Cu răbdare, muncă și puțin ajutor, Bogdan știe că și le pot îndeplini.

Dacă doriți să sprijiniți asociația Casa Share, o puteți face trimițând un SMS cu mesajul  “CASA” la 8844.

Care era visul lui Bogdan Tănasă, în decembrie 2018:

Urmează-ți visul! O campanie Europa FM realizată cu ajutorul DEDEMAN