Urmările deficitului de Vitamina D

Copiii cu deficit sever de vitamina D pot prezenta deformări osoase, convulsii, sunt uşor iritabili, au o creştere ponderală şi în înălțime nesatisfăcătoare.

Vitamina D este esențială pentru creștere și dezvoltare, oase puternice și o stare de sănătate bună. Sinteza vitaminei D are loc în piele în cea mai mare parte sub influența razelor solare, mai precis a razelor ultraviolete de tip B.

Deficitul de vitamina D continuă să fie des întâlnit atât în rândul copiilor, cât și în rândul adulților. Se estimează că un bilion de persoane suferă de deficit de vitamina D în întreaga lume.

Vitamina D permite absorbția corespunzătoare din intestine a calciului și fosforului.
Manifestările extreme ale unui nivel scăzut de vitamina D în organism sunt rahitismul, în cazul copiilor și osteomalacia, în cazul adulților. Consecinţele sunt niveluri de calciu și fosfat scăzute și o mineralizare inadecvată a matricei osoase.
Copiii, gravidele, femeile care alăptează și persoanele cu vârsta peste 65 de ani sunt predispuși la deficitul de vitamina D. Alți factori de risc sunt obezitatea, alcoolismul, malabsorbția intestinală și boala celiacă, regimul vegetarian, boala Crohn, bolile renale sau afecțiuni genetice.

Expunerea limitată la soare afectează nivelul de vitamina D din organism, dar trebuie găsit un echilibru, deoarece expunerea excesivă poate provoca arsuri solare pe timp de vară și afecțiuni grave ale pielii.

Copiii cu deficit sever de vitamina D pot prezenta deformări osoase, convulsii, sunt uşor iritabili, au o creştere ponderală şi în înălțime nesatisfăcătoare. La adulţi, deficitul de vitamina D determină dureri osoase şi slăbiciune musculară. Tipice sunt durerile la nivelul coastelor, şoldului, coapsei şi piciorului.