Urină colectată pentru a produce un nou tip de bere

Un producător de bere danez a colectat 50.000 de litri de urină la cel mai mare festival de muzică din nordul Europei pentru a produce un nou tip de bere, destinat consumatorilor cu simţul aventurii, potrivit Reuters.

Noua bere numită „Pisner”, un jos de cuvinte ce cuprinde pilsner şi pis (urină), nu conţine dejecții umane, ci este fabricată din orz provenind din culturi fertilizate cu urină umană utilizată în locul îngrășămintelor animale tradiționale sau a îngrăşămintelor fabricate.

„Când a apărut știrea că am început să producem Pisner, multă lume a crezut că filtrăm urina pentru a o pune direct în bere și am râs copios”, a spus Henrik Vang, director executiv al fabricii de bere Norrebro Bryghus.

Utilizarea dejecțiilor umane pe post de fertilizator la o asemenea scară este o noutate, potrivit Consiliului de Agricultură și Alimentație din Danemarca, cel care a venit cu ideea a ceea ce ar putea deveni cea mai bună bere sustenabilă și la modă și care a numit acest concept „beercycling” (reciclarea berii).

„Dacă ar fi avut chiar și cel mai mic gust de urină aș fi pus-o jos, dar nici măcar nu se observă”, a spus Anders Sjögren, care a participat la Roskilde Music Festival în 2015.

Cei 50.000 de litri de urină colectați de la festival s-au folosit la producerea unei cantități de orz de bere suficient pentru a fabrica circa 60.000 de sticle de Pisner.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS