Confidenţialitate

Uraganul Mathew a ajuns deja pe coastele americane

Uraganul Matthew  a trecut de statul Florida și a ucis 5 oameni.  O femeie a murit după ce un copac a căzut pe rulota în care se afla. Pesteun milion de case nu au curent electric în 3 state americane și 3 milioane de oameni au fost evacuați.

Acesta este primul mare uragan care afectează Statele Unite în peste 10 ani și se îndreaptă spre statele Georgia, Carolina de Sud și de Nord. Autoritățile au început deja evacuări masive în aceste state – peste 3 milioane de oameni.

Un bărbat care si-a părăsit casa a mărturisit la postul CNN, că a privit socat pe camerele de supravehghere cum apa a spart geamurile si a intrat in casă.

Deși în Florida pagubele nu au fost majore,  preşedintele Barack Obama şi alţi oficiali le cer oamenilor să fie în alertă în următoarele  72 de ore.

Matthew a făcut aproape 900 de morți în Haiti – SUA trimit ajutoare

Între timp, conform celui mai recent bilanţ, 877 de persone au murit în Haiti, și aproximativ 61.500 de persoane sunt cazate în adăposturi. ONU estimează că 350.000 oameni au nevoie de ajutor.

Rafalele de vânt au ajuns până la 235 km/h. Primarul satului Chantal, din regiune, a anunțat moartea a 86 de persoane după ce copaci smulși din rădăcini de furtună s-au prăbușit peste case.

Cele mai afectate sunt zonele unde a căzut curentul electric și nu merge nici un sistem de comunicare. Pentru Haiti, tragedia vine la 6 ani, după ce țara a fost lovită de cutremurul devastator,   urmat de o epidemie de holeră. Mii de oameni au murit in 2010 în Haiti, care este și o țară foarte săracă și care nu își revenise încă economic.

 Crucea Roșie a făcut un apel de urgență internațional, cerând 7 milioane de dolari pentru a oferi mâncare, apă,  medicamente și alte lucruri necesare celor rămași pe drumuri.

Statele Unite ale Americii au trimis o navă militară de transport, cu 300 de soldați la bord. Nava dispune de echipamente pentru îndepărtarea dărâmăturilor — elicoptere grele și buldozere — dar și de cisterne pentru a livra apă proaspătă pentru populație și de două blocuri operatorii pentru răniți. Alte două nave militare americane se află în zonă și pot interveni în caz de nevoie.

Alte 4 persoane au murit în Republica Dominicană.