Uraganul Dorian, inclus în categoria 4 pe scara Saffir-Simpson, ajunge în noi state

Dorian s-a apropiat,duminică dimineaţă, de Bahamas, însă ar putea să ocolească statul american Florida.

Potrivit celor mai recente previziuni publicate de Centrul Naţional pentru Uragane (NHC) din Statele Unite la ora 03:00 GMT, uraganul Dorian şi vânturile sale – care pot să ajungă la viteze de 240 de kilometri pe oră – ar putea să atingă regiunile nord-vestice din Bahamas în cursul zilei de duminică.

Potrivit unui ofiţer care coordonează echipele de salvare, 12.000 de soldaţi se află în prezent în Florida în aşteptarea sosirii uraganului Dorian.

Aeroportul din Orlando, unde aterizează turiştii care vor să viziteze parcul tematic Disney World, ar putea fi închis luni dimineaţă începând cu ora 06:00 GMT.

Scara Saffir-Simpson

Scara Saffir-Simpson este scara de clasificare a intensității cicloanelor tropicale, numite uragane, care se formează în emisfera vestică. Uraganul Dorian este inclus, cel puțin la această oră, în categoria 4 pe scara Saffir-Simpson, ce conţine cinci trepte.  Potrivit NHC, Uraganele de Categoria a 4-a au tendința de a produce daune structurale reședințelor mici.

Daunele puternice, ireparabile și distrugerea aproape completă a copertinelor stațiilor de benzină și a altor structuri de tip consolă sunt de obicei comune.

Casele mobile și cele din prefabricate sunt adesea aplatizate. Majoritatea copacilor, cu excepția celor mai puternici, sunt dezrădăcinați sau rupți, izolând multe zone. Aceste furtuni provoacă o eroziune excesivă a plajei, în timp ce terenul poate fi inundat adânc în interior. Se așteaptă pierderi totale și pe o durată lungă a energiei electrice și a apei, posibil timp de mai multe săptămâni

Harta: National Hurricane Center

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS