Confidenţialitate

Uraganul Dorian, ajuns la categoria 5 din 5, lovește Bahamas – VIDEO

Uraganul de categorie 5, considerat cu potențial „catastrofal” de Centrul Naţional pentru Uragane din Statele Unite (National Hurricane Center – NHC), provoacă pagube din ce în ce mai mari.

“Ne aflăm în faţa unui uragan (…) cum nu am văzut niciodată în istoria Bahamas”, a declarat Hubert Minnis, prim-ministrul acestui arhipelag alcătuit din peste 700 de insule situat între Florida, Cuba şi Haiti. “Este probabil cea mai tristă zi din viaţa mea”, a adăugat el, în lacrimi.

Potrivit NHC, al cărui sediu se află în Miami, Dorian a egalat recordul, care data din 1935, celui mai puternic uragan din Atlantic atunci când a ajuns la ţărm, fiind posibile distrugeri masive.

Pregătiri în alte state

“Există multe mişcări, e foarte greu de previzionat”, a rezumat preşedintele Donald Trump într-un mesaj publicat sâmbătă pe Twitter, care și-a îndemnat urmăritorii să se roage pentru Bahamas.

“Pare că va urca spre Carolina de Sud şi Carolina de Nord. Georgia şi Alabama vor fi, de asemenea, lovite”, a adăugat el.

Guvernatorul din Carolina de Sud, Henry McMaster, a decretat stare de urgenţă în acest stat american. “Forţa şi caracterul imprevizibil al furtunii ne obligă să ne pregătim pentru toate scenariile posibile”, a declarat el.

Stația Spațială Internațională a surprins imagini cu Uraganul Dorian:

Scara Saffir-Simpson

Scara Saffir-Simpson este scara de clasificare a intensității cicloanelor tropicale, numite uragane, care se formează în emisfera vestică. Uraganele încadrate în categoria a 5-a (cea mai înaltă treapăt pe această scară) provoacă o erodare completă a acoperișurilor multor clădiri rezidențiale și industriale și unele demolări complete ale unor construcții , cu clădiri mici de utilități fiind zburate departe. Pot avea loc colapsul mai multor acoperișuri și pereți, în special a celor fără suport interior.

Defecțiuni foarte grave și ireparabile ale multor structuri din lemn și distrugerea totală a locuințelor mobile / fabricate sunt predominante. Numai câteva tipuri de structuri sunt capabile să supraviețuiască intact, și numai dacă sunt situate în interiorul țării cel puțin 3 până la 5 mile (5 până la 8 km).

Acestea includ clădiri de birouri, condominiu, apartamente și hoteluri care sunt construite din beton sau oțel solid, garaje supra etajate din beton și locuințe care sunt realizate fie din cărămidă armată, fie din blocuri de ciment/beton și au acoperișuri înclinate cu pante nu mai puțin de 35 de grade față de orizontală și fără console de orice fel și dacă ferestrele sunt fie din sticlă securizată rezistentă la uragane, fie acoperite cu obloane.

Este foarte probabilă distrugerea completă a structurilor aflate în calea unui asemenea uragan.