Confidenţialitate

UPDATE: Lovitura de stat din Turcia a eșuat, anunță președintele Erdogan

Tentativa de lovitură de stat a luat sfârșit și a eșuat, anunță președintele Erdogan. O facțiune militară a încercat să preia controlul asupra țării, pentru a citez: restabili ordinea și menține drepturile omului.

Șeful Statului Major General al armatei a fost înlocuit dar nu se știe motivul. El fusese luat ostatic dar eliberat și dus într-un loc sigur.

Confruntări violente pe străzile din Istanbul și Ankara. 754 de militari rebeli, arestați

După o noapte întreagă de confruntări violente între rebeli militari, susținători civili ai pereședintelui Erdogan și armata condusă de guvern, acum controlul a fost preluat de Guvern turc, anunță ministrul Justiţiei, care a dat asigurări că tentativa de lovitură de stat a fost învinsă definitiv.

Până acum, 754 de militari au fost arestați în legătură cu tentativa de lovitură de stat militară, declanșată aseară.

15 militari au fost uciși, anunță armata turcă controlată de stat. Despre numărul victimelor civili nu se vorbește oficial, însă canalele de știri locale spun că ar fi 60 de morți și aproape o mie de răniți în confruntările de stradă.

CUM A ÎNCEPUT TOTUL

O grupare din cadrul armatei turce a încercat să dea o lovitură de stat azi-noapte. Într-o conferință de presă, președintele Erdogan a declarat că nici o putere a statului nu poate întoarce voința populară. El a adăugat, între altele, că cele întîmplate reprezintă „un act de trădare” și că persoanele implicate vor plăti „un preț ridicat”. Tentativa de puci a fost pusă la cale, a continuat Erdogan, de o minoritate din cadrul armatei. Ea va fi, în opinia sa, un motiv – citez – „să facem curățenie în armată”.

Mai multe arestări ar fi fost deja operate, iar anchetatorii vor merge „pînă la eșaloanele superioare”. Recep Tayyip Erdogan a repetat că a fost ales democratic și că nu va renunța la funcție, după care a adăugat că puciștii ar fi primit ordine „din Pennsylvania”, o aluzie la activitatea clericului Fethullah Gulen, care trăiește în Statele Unite și pe care Erdogan l-a acuzat în repetate rînduri că ar încerca să-i submineze puterea. Aflat în vacanță în momentul în care complotul s-a pus în mișcare, Erdogan le-a cerut turcilor, într-o intervenție la postul public de televiziune, prin intermediul unei aplicații de telefon, să iasă în stradă pentru a-l susține. Sute de turci l-au ascultat și au ieșit pe străzi în încercarea de a se lupta cu militanții rebeli.

Pe rețelele de socializare circulă fotografii de pe podul Bosfor, din Istanbul, preluat aseară de rebeli, cum aceștia se predau poporului și armatei controlate de stat.

13729151_1501028509923598_8295686675387074445_n

gwb3zynde6gv8punzabj-jiwx3ogyhll-large

Sediul CNN TURK, ocupat de militanți

Soldații au ocupat, pentru o vreme, televiziunea publică și aeroporturile din Ankara. Sediul CNN Turk a fost invadat de militanți rebeli care, sub amenințarea armelor, i-au dat afară pe jurnaliști din redacție și din emisie pentru a nu mai transmite informații. În scurt timp, armata controlată de stat a restabilit ordinea în sediul CNN Turk. Preț de câteva minute, studioul de emisie a fost gol.

https://www.youtube.com/watch?v=FW64BuW5Ibo

Toate cursele aeriene au fost suspendate, însă avioane de luptă au fost văzute zburînd la altitudine joasă în capitala Ankara. S-au auzit, de asemenea, numeroase focuri de armă – potrivit relatărilor presei locale, un elicopter militar ar fi deschis focul asupra unui grup de polițiști și ar fi omorît 17 ofițeri.

Cel puțin un civil a murit la Istanbul, cel mai mare oraş al ţării. Tancurile au putut fi observate pe străzi, iar aeroportul internațional din oraș și podurile peste Bosfor au fost închise. În jurul orei locale 04.00, în Piața Taksim din oraș, militarii s-au confruntat cu poliția. Tot atunci, Turcia a închis punctele de trecere a frontierei cu Bulgaria.