UPDATE: Jurnalist turco-german, arestat preventiv în Turcia pentru “propagandă teroristă”

Un jurnalist turco-german al publicației Die Welt, reținut în urmă cu aproape două săptămâni, a fost arestat preventiv în Turcia, fiind acuzat de “propagandă teroristă” și “subminarea Guvernului”, măsura fiind dur criticată de autoritățile germane, relatează Dpa și BBC News online.

Deniz Yucel, un corespondent din Turcia al publicației germane Die Welt, a fost reținut în urmă cu 13 zile, fiind suspectat de apartenență la o organizație teroristă, răspândirea propagandei teroriste și folosirea ilegală a unor date.

În luna septembrie 2016, Yucel a scris un articol pentru Die Welt în legătură cu folosirea de către autoritățile turce a troll-ilor pe rețelele sociale. Articolul avea la bază emailuri publicate de WikiLeaks și un grup local de hackeri numit Red Hack.

O parte din aceste emailuri păreau să provină din corespondența primită de ministrul turc al Energiei, Berat Albayrak, ginerele președintelui Recep Erdogan.

Red Hack este considerată drept o organizație teroristă în Turcia.

Cancelarul german Angela Merkel a denunțat drept “amară și dezamăgitoare” decizia de arestare preventivă a jurnalistului.

“Această măsură este excesiv de dură, mai ales având în vedere că Deniz Yucel s-a predat singur”, a declarat Merkel, adăugând că autoritățile germane vor continua să facă presiuni pentru ca jurnalistul să beneficieze de un tratament corect.

Merkel a mai cerut Turciei să țină cont de “importanța libertății presei într-o societate democratică”.

Potrivit Die Welt, durata arestului preventiv în Turcia este de până la cinci ani.

Un număr semnificativ de jurnaliști turci au fost arestați în urma măsurilor de epurare luate de Ankara după lovitura de stat eșuată din luna iulie, autoritățile spunând că aceste măsuri sunt necesare în contextul amenințărilor de securitate cu care se confruntă țara, în timp ce criticii spun că Erdogan se folosește de această situație pentru a elimina opoziția față de regimul său.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS