Confidenţialitate

UPDATE: Codul Fiscal modificat : Dividendele, dobânzile, DDA-urile și veniturile din contracte civile – peste un anumit plafon – taxate de la 1 ianuarie 2018

 

 

Românii vor plăti contribuții de Sănătate de la 1 ianuarie 2018 și pentru contracte civile, drepturi de proprietate intelectuală, dobânzi și dividende în cazul în care vor depăși un plafon fixat de guvernanți.

Veniturile se cumulează și, în cazul în cazul în care o persoană încasează peste salariu o sumă care va depăși plafonul de 22.800 de lei (salariul minim, posibil de 1900 de lei de la 1 ianuarie x 12 luni) va trebui să mai achite încă o dată contibuția socială la Sănătate, calculată ca pentru salariul minim, spune consultantul fiscal Adrian Bența.

Dacă o persoană fizică încasează o dobândă mică la bancă – iar acea dobândă este mai mică decât salariul pe economie înmulțit cu 12 luni, atunci nu va plăti contribuția socială.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Practic, se plătește încă o contribuție de Sănătate de către persoanele care realizează suplimentar față de salarii alte venituri iar suma cumulată din dividende,dobânzi, drepturi de proprietate intelectuală – suma aceasta cumulată a veniturilor depășește nivelul de 2800 de lei” Adrian Bența, consultant fiscal

Persoanele care se află în această situație trebuie să declare aceste venituri la ANAF, preciează expertul în probleme de fiscalitate.

Consultantul fiscal Adrian Bența a explicat cum se va proceda în cazul celor care încasează și dividende pe lângă salariu:

 „De la 1 ianuarie indiferent dacă ești sau nu salariat, și încasezi dividende – iar valoarea dividendelor este salariul minim X 12 luni – vei plăti contribuție la Sănătate în procent de 10%, calculată la nivelul salariului minim pe economie din luna în care s-au încasat acele dividende.” Adrian Bența, consultant fiscal

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Drept urmare, românii care au încasat dividende trebuie să le declare până la sfârșitul lunii ianuarie 2018. Însă, formularul pentru această declarație nu a fost încă publicat, mai arată Adrian Bența.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.