Confidenţialitate

Unul dintre dosarele Microsoft, la final. Sentința va fi dată pe 24 martie

Unul dintre dosarele Microsoft a ajuns la final. Instanța Supremă a terminat de judecat dosarul în care sunt inclupați fostul primar din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, fostul ministru Gabriel Sandu și oamenii de afaceri Dorin Cocoș și Nicolae Dumitru.

Procurorii au cerut condamnări la închisoare cu executare și confiscarea prejudiciului de 16 milioane de euro de la aceștia.

Sentința va fi dată pe 24 martie și nu va fi definitivă. 

La ultimul termen al procesului, procurorul DNA a cerut condamnarea celor patru inculpaţi la închisoare cu executare şi confiscarea unor sume de bani: câte 2 milioane de euro de la Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor, şi de la Dorin Cocoş, 4 milioane de euro de la Gheorghe Ştefan, fost primar din Piatra Neamţ, şi 7,5 milioane de dolari şi 2 milioane de euro de la omul de afaceri Nicolae Dumitru.

Avocaţii inculpaţilor au cerut însă pedepse cu suspendare. De exemplu, apărătorul lui Dorin Cocoş a spus că acesta a formulat un denunţ şi a colaborat cu procurorii. În plus, Cocoș și-a recunoscut faptele, astfel ar trebui să primească o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu suspendare. Avocatul lui Nicolae Dumitru a cerut ridicarea sechestrului, având în vedere că afaceristul a achitat 2 milioane de dolari și  un milion de euro, prejudiciul în cazul său.

La ultiumul cuvânt, toți inculpații au spus că regretă faptele comise. ”Sper într-o pedeapsă cu suspendare, sub supraveghere, ca să pot munci și să câștig banii pe care i-am însușist și să-i dau statului”, a promis Dorin Cocoș. ”Într-un fel gândești la 53 de ani, altfel la 40 și deloc la 20. Sunt de acord să muncesc oricând în folosul comunității”, a declarat Gabriel Sandu.  Și Gheorghe Ștefan a cerut să muncească în folosul comunității fără să fie plătit.

Cei patru sunt acuzați că au primit șpăgi de milioane de euro pentru a asigura în 2009 încheierea contractului de licențiere dintre statul român și Microsoft.