Confidenţialitate

Unul dintre cei mai valoroși urși din țară, ucis de un prinț austriac. Ar fi avut acord pentru vânarea unui alt exemplar | AUDIO

Garda de Mediu a început o anchetă după ce organizația neguvernamentală Agent Green a reclamat împușcarea unui urs mascul valoros, în județul Covasna.

Exemplarul a  fost ucis la vănătoare, luna trecută, de către prințul austriac Emanuel von Liechtenstein, în urma unei aprobări date de Ministerul Mediului.

Ministrul Barna Tánczos a explicat că acordul a fost dat în urma unei derogări de la interzicerea împușcării de urs, ca urmare a plângerilor făcute de localnici.

Ursul valoros, un mascul lung de aproape 2 metri, a fost omorât și luat ca trofeu de prințul austriac Emanuel von Liechtenstein dintr-o arie naturală protejată din județul Covasna.

Acum, organizația neguvernamentală Agent Green reclamă un caz de braconaj împotriva unui dintre cei mai mari și valoroși urși din Europa, mai ales că ursul în cauză, botezat Arthur, nu ar fi atacat vreodată zona locuită.

Însă, primarul localității Ojdula, Penzes Agoston, spune, la Europa FM, că acest urs dar și alții fac prăpăd în localitate:

„A fost împușat legal, cu autorizație, fără nicio problemă. A făcut pagube anul trecut, s-a dus înapoi la pădure, n-a avut ce să mănânce și iar a a venit la gospodăriile oamenilor. Nu numai ursul ăsta, a venit și ursoaică cu 3 pui și ursoaică cu 2 pui, a venit urs de 3 ani, a venit urs de 20 de ani.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Primarul localității Ojdula, Penzes Agoston, se plânge că a chemat de nenumărate ori autoritățile în ajutor astfel încât urșii să nu mai poată intra în gospădării:

„Săptămâna trecută două alerte am dat și n-au fost în stare jandarmii să gonească din ograda omului. Toată ziua am pândit 15 inși, au venit de la Covasna jandarmii montani, erau băgați în tufiș la 100 de metri de localitate și toată noaptea a trebuit să dăm cu tunul de butelie ca să nu intre în gospodărie oamenilor.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În România, vănătoarea de urs este ilegală, dar ea poate fi totuși aprobată pentru exemplare care fac probleme.

  • Anca Grădinaru

Foto: Facebook/ Agent Green