Universitatea Harvard a anulat admiterea unor studenţi care au publicat glume obscene pe Facebook

Universitatea Harvard a anulat admiterea a 10 studenţi care au publicat meme-uri obscene, glume pe teme precum abuzul asupra copiilor, agresiunea sexuală, pedofilia şi Holocaustul, pe un grup de discuţii de pe Facebook, informează bbc.com.

Potrivit principalului ziar al universităţii, Crimson, membri ai grupului de tineri au publicat şi insulte la adresa unor minorităţi.

Câţiva apărători ai libertăţii de exprimare au criticat decizia Universităţii Harvard, spunând că sancţiunea este ”draconică”.

Materialul obscen a fost publicat pe un grup de pe Facebook, dezvoltat dintr-un grup de Messenger iniţiat de studenţi care urmează să înceapă cursurile la Harvard în acest an. Pentru a se înscrie în acest grup, viitorii studenţi erau nevoiţi să creeze şi să publice meme-uri ”provocatoare”.

La scurt timp după formarea grupului, administratorii Universităţii Harvard au aflat despre acesta şi au demarat o anchetă în cadrul căreia le-au cerut studenţilor să îşi explice contribuţia la grupul de socializare.

După o săptămână, cel puţin 10 membri ai grupului au fost notificaţi că ofertele lor de admitere la Universitatea Harvard au fost retrase.

Un purtător de cuvânt al universităţii a declarat, pentru Crimson, că ”nu comentează public în legătură cu statutul de admitere al candidaţilor”.

Un profesor la Facultatea de Drept din cadrul universităţii a spus că instituţia a luat o măsură prea aspră în privinţa tinerilor. Profesorul Alan Dershowitz a spus, pentru The Guardian, că instituţia a făcut o ”intruziune prea profundă” în viaţa privată a studenţilor, cenzurându-le comunicarea protejată de legi referitoare la libertatea de exprimare. Decizia ar putea avea efecte pe termen lung pentru tinerii implicaţi, a atras atenţia profesorul.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS