Uniunea Europeana, tot mai aproape de o uniune fiscala

O trezorerie a Uniunii Europene, cu puteri extinse, inclusiv asupra bugetelor naționale – una dintre propunerile pentru summitul de la Bruxelles.

Potrivit propunerii, se plafonează nivelul până la care țările membre se pot îndatora și se introduce dreptul de veto asupra bugetelor naționale, dacă acestea nu se încadrează în limitele stabilite pentru deficit. Astfel bugetele naționale ar putea fi respinse de un super ministru de finanțe al Uniunii Europene. S-ar putea înființa o Trezorerie europeană care să supravegheze bugetul Uniunii și trezoreriile naționale.

Sistemul bancar se va supune în întreaga Europă unei singure autorități de reglementare bancară și va exista o schemă unică de garantare a depozitelor. Oficialii de la Bruxelles propun politici comune în ceea ce privește piața și impozitarea muncii. Mai mult, spun liderii europeni, pentru a se da o legitimitate democratică deciziilor, acestea vor fi aprobate de parlamentele țărilor membre .

Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat că propunerile reprezintă un moment definitoriu pentru integrarea europeană. Textul a fost dat publicității de președintele Consiliului European, Herman van Rompuy, și a fost realizat în colaborare cu Mario Draghi, preşedintele BCE, Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, şi cu şeful Eurogrup, Jean-Claude Juncker.