Confidenţialitate

Uniunea Europeană după Brexit

Agenția France Presse relatează despre cele 9 lucruri pe care Uniunea Europeană intenţionează să le facă după Brexit.

Va urma o serie de întâlniri ale liderilor europeni pentru a se pregăti funcționarea blocului comunitar fără Regatul Unit.

Asigurarea piețelor va fi una dintre principalele preocurări în perioada următoare. O comunicare a Băncii Centrale Europene (BCE) în vederea asigurării pieţelor şi mediilor economice este aşteptată chiar în această dimineaţa. Înainte de referendum, BCE s-a declarat “pregătită” să facă faţă “tutror situaţiilor neprevăzute”, indiferent de rezultat.

Va urma o mobilizare a liderilor Uniunii Europene.

Preşedinţii Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, Parlamentului European (PE) Martin Schulz şi Consiliului European Donald Tusk se întâlnesc astăzi la ora locală 10.30 (11.30, ora României) la Bruxelles pentru a oferi noi perspective proiectului european. Premierul olandez, Mark Rutte, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE (al statelor membre UE) este de asemenea invitat.

Este așteptată și reacția unitară a statelor membre.

Prima reuniune post-Brexit a statelor membre UE este, de asemenea, prevăzută vineri, la prânz, la Luxemburg, în cadrul unui Consiliu la nivel de secretari de stat însărcinaţi cu Afaceri Europene, care urmează să pregătească summitul european din 28 şi 29 iunie.

O întâlnire între miniştrii de Externe a celor şase state fondatoare ale UE – Franţa, Germania, Olanda, Luxemburg, Belgia şi Italia – este avută în vedere sâmbătă, în Germania, potrivit unor surse europene, dar care deocamdată nu a fost confirmată oficial.

Preşedintele francez François Hollande a anunţat deja că va efectua “săptămâna viitoare” o vizită în Germania, fără să ofere alte precizări.

Mai multe surse au anunţat în ultimele săptămâni că o iniţiativă a cuplului franco-german este studiată în vederea oferirii unei perspective UE, chiar dacă Franţa pare mai interesată de acest lucru decât Germania.

Mai multe  reuniuni politice sunt planificate în Parlamentul European încă din această dimineaţa, între liderii diverselor grupuri politice.

O reuniune a celor 28 de comisari europeni este prevăzută luni la Bruxelles. Ei se vor concentra asupra punerii în practică a Brexitului.

Un summit european este prevăzut pe 28 şi 29 iunie la Bruxelles, iar calendarul Brexitului, va constitui, evident, subiectul central.