Confidenţialitate

Uniunea Europeană a oprit transferul a 250.000 de doze de vaccin anti-COVID către Australia

250.000 de doze de vaccin anti-COVID au fost oprite de Uniunea Europeană, într-o decizie fără precedent prin care s-a stopat transferul din Italia spre Australia a unui lot de ser AstraZeneca. Australia s-a declarat frustrată din cauza acestei decizii.

Uniunea Europeană a creat în prima lună a acestui an un mecanism prin care exporturile de vaccin anti-COVID spre țări din afara spațiului comunitar pot fi blocate în cazul producătorilor care nu-și onorează angajamentele.

Măsura a intervenit pe fondul scandalului cu AstraZeneca, după ce a anunţat întârzieri la livrarea de doze în Uniunea Europeană.

Acum, AstraZeneca a cerut Italiei permisiunea de a exporta 250.000 de doze către Australia, cerere refuzată de autoritățile de la Roma. Este primul stat european care face asta.

Măsura a creat dezamăgire și frustrare la Canberra, iar guvernul australian a cerut Comisiei Europene să revizuiască decizia, a declarat, vineri, ministrul australian al Sănătății.

Programul de vaccinare în Australia a început acum 2 săptămâni, iar până acum țara a primit 300.000 de doze AstraZeneca.

Franța se gândește la o măsură similară de blocare a exportului de vaccin, a anunțat ministrul Sănătății de la Paris.