Uniunea asiguratorilor vrea reviziurea legii privind asigurarea obligatorie auto

Uniunea asiguratorilor din România cere „revizuirea întregului pachet legislativ privind asigurarea obligatorie auto în perioada următoare, – după avertismentul dat ieri de Comisia Europeană țării noastre.

Ni se atrage atenția că sunt disfuncționalită pe piața de asigurări din ultimul an, de când noua legislație RCA a intrat în vigoare.

Comisia Europeană a trimis României o scrisoare prin care atrage atenția autorităților române să schimbe unele limitări la modul de calcul al acestora, care contravin normelor UE. Mai exact, Uniunea asiguratorilor precizează călegislația națională privind RCA nu protejează terțul păgubit așa cum este menționat explicit în toate Directivele Europene.

În plus, din cauza faptului că niciun service din țară nu este autorizat să recondiționeze bare de protecție, jante sau componente, dar asiguratorii cer astfel de reparații – asiguratul este nevoit să plătească aceste costuri suplimentare- deci din nou nu este protejat.

Așa că, asiguratorii cer și implicarea Registrului Auto Român (RAR) în relația cu service-urile auto, susținând că „anumite soluții tehnice sunt posibile în alte state europene în cadrul procesului de reparație, în timp ce în România nu”.

Acesta este și motivul pentru care UNSAR a demarat un studiu independent în care a analizat costurile de reparație practicate de către service-uri pentru același vehicul, în două cazuri: păgubitul cu asigurare și fără asigurare.  Studiul va fi facut public în perioada următoare.”

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS