Confidenţialitate

Ungaria va relaxa restricțiile anti-COVID gradual pentru o revenire la „normalitate”

Guvernul de la Budapesta estimează că 25% din populația de 10 milioane de locuitori va fi deja vaccinată până miercuri, potrivit Euractiv. Asta în condiţiile în care ţara vecină a folosit, fără aprobarea Agenţiei Europene a Medicamentului, şi vaccinul rusesc şi pe cel chinezesc.

Relaxarea înseamnă, printre altele, reducerea carantinei pe timp de noapte de la ora 20.00 la 22.00 odată ce va fi depășit pragul de 25% din populație vaccinată și că va permite ca magazinele să rămână deschise până la ora 21.30, cu restricții asupra numărului de clienți din interiorul acestora.

Însă hotelurile și restaurantele vor rămâne în continuare închise, cu excepția comenzilor la pachet și a livrărilor la domiciliu.

Școlile din Ungaria ar urma să fie deschise de la mijlocul lunii aprilie, odată ce profesorii vor fi vaccinaţi.

Analiştii apreciază că prim-ministrul Viktor Orbán, care se confruntă cu alegeri peste un an, jonglează acum între necesitatea unei carantine pentru a frâna creșterea numărului de cazuri COVID-19 și necesitatea de a redeschide economia.

Ungaria a raportat săptămâna trecută un record de decese din cauza coronavirusului, iar spitalele sunt pline de pacienţi.

În schimb, vaccinarea a mers bine, pentru că Budapesta a folosit inclusiv vaccinul rusesc și cel chinezesc.